Strefa PREMIUM

Uzyskaj dostęp do unikatowych treści. 
Usługa jest całkowicie BEZPŁATNA.
Wymagana jest jedynie rejestracja konta w naszym Portalu.

Strefa PREMIUM

Uzyskaj dostęp do unikatowych treści. 
Usługa jest całkowicie BEZPŁATNA.
Wymagana jest jedynie rejestracja konta w naszym Portalu.

Pomiar koloru w przetwórstwie rybnym

Wszyscy lubimy ryby. Oczywiście zdarzają się wyjątki, ale generalnie uwzględniając rybę pod różnymi postaciami zapewne znajdzie się taki typ smaczny dla każdego.

Począwszy od samego połowu można mierzyć i kontrolować surową rybę. Jej kolor skóry, tuszy lub po filetowaniu odpowiednie części. W tym celu można posłużyć się przenośnym kolorymetrem CR-400 lub CR-410. Są to urządzenia, które nadają się świetnie na przykład do weryfikacji dostaw. Mierząc barwę można sprawdzać odpowiednią część mięsa, która odzwierciedla jakość i daje informacje o tym jak przebiegał proces wzrostu, czy ryba była zdrowa i ogólny dobrostan stawu hodowlanego.
Na podstawie wyników pomiaru koloru mięsa można na przykład zaproponować odpowiednią cenę. Urządzenie mierzy i przedstawia wyniki koloru w powszechnie znanej przestrzeni barw CIE L*a*b*. Kolorymetr CR-410 jest lekki i praca z nim jest łatwa i intuicyjna. Jego pole pomiarowe to Ø50 mm. Jest to największe pole pomiarowe wśród urządzeń przenośnych. To sprawia, że pomiar jest najdokładniejszy dla jednorodnych surowców. Urządzenie to jest dobre dla dużych ryb. Dlatego, że nie trzeba wykonywać pomiarów uśredniających co dodatkowo wpływa na sprawną i szybką pracę podczas pomiarów. Ponadto tam, gdzie może występować tekstura powierzchni będzie to najlepiej skompensowane ze względu właśnie na dużą powierzchnię pomiarową. Kolorymetr posiada pamięć pomiarową i w każdej chwili wyniki można przesłać do komputera i również wysłać do kolorymetru. Urządzenie jest wyposażone w przysłonę pomiarową ze szkła optycznego. To sprawia że nie musimy się obawiać pomiarów w różnych środowiskach i na różnym surowcu. Jeżeli dysponujemy mniejszą ilością miejsca pomiarowego to możemy wybrać kolorymetr Konica Minolta CR-400, który posiada taką samą konstrukcję, ale z polem pomiarowym o średnicy Ø8 mm.

Jeżeli proces, który chcemy monitorować jest zautomatyzowany i potrzebujemy również automatycznego pomiaru koloru, to urządzenie posiada otwór gwintowany, dzięki któremu możemy zamocować kolorymetr do manipulatora, siłownika czy ramienia robota. Ponadto możemy udostępnić gotowe pliki, które usprawniają pisanie indywidualnego programu do komunikacji i sterowania kolorymetrem. Komunikacja z urządzeniem odbywa się po RS232c lub USB. To sprawia, że jeśli
do najbliższego komputera mamy kilkadziesiąt metrów to stosując połączenie szeregowe nie tracimy na przesyłanych informacjach. A jeśli potrzebujemy podejść do kolorymetru i pobrać dane na laptopa to możemy korzystać z przewodu USB. Natomiast jeśli potrzebujemy zmierzyć mięso i natychmiast oznaczyć jeszcze w miejscu rozbioru, na przykład poprzez wydrukowanie parametrów koloru to kolorymetr Konica Minolta możemy wyposażyć w drukarkę. Kolorymetr i drukarka są zasilane przez baterie AA i AAA. Więc nie musimy obawiać się braku sieci elektrycznej w miejscu pomiaru.

Jeżeli dana firma prowadzi działalność związaną ze sprzedażą wędzonej ryby to świetnym zastosowaniem może być kontrolowanie procesu wędzenia. W tym przypadku uwzględniając przestrzeń kolorystyczną CIE L*a*b* możemy sprawdzać jasność, poziom zaczerwienienia i zażółcenia. Od razu w głowie może pojawić się nam wędzony łosoś. Oczywiście skojarzenie jest jak najbardziej poprawne, bo jest to najpopularniejsza ryba wędzona, a Polska jest przecież jednym
z największych przetwórców tej ryby w Europie. Również z wędzonych ryb popularna jest makrela. Posiadając takie urządzenie możemy kontrolować zarówno samą rybę, dostawy przypraw i proces wędzenia. Na przykład możemy dokonywać regularnego sprawdzania pieca wędzarniczego. Podając taki przykład już możemy sobie wyobrazić jak istotna będzie powtarzalność koloru wędzonego łososia dla producenta i sklepu, w którym możemy wybrać tę smaczną przekąskę.
Kolejną możliwością zastosowania kolorymetru jest przykład zakładu, który prowadzi działalność związaną z produkcją i sprzedażą konserw rybnych. Oprócz możliwości wcześniej wspomnianej kontroli samych ryb można sprawdzać sos, który najczęściej występuje w puszce. Na przykład możemy rozważyć makrelę w sosie pomidorowym. Możemy mierzyć jej sos lub kontrolować dostawy koncentratu pomidorowego, przypraw i dodatków stosowanych do niego. Jeżeli w ofercie znajdują się takie wyroby jak rolmopsy, łosoś w puszce, pasta z łososia, wątróbki z ryb, paluszki krabowe, pasta rybna w tubce i sosy rybne to wszystkie wspomniane produkty możemy kontrolować za pomocą jednego urządzenia. Jeśli zależy nam na tym, aby urządzenie było przenośne i lekkie to trzeba rozpatrzyć wspomniany wcześniej kolorymetr Konica Minolta CR-400/410. Natomiast jeśli posiadamy laboratorium i produkty razem z surowcami są tam sprawdzane to warto rozważyć stacjonarny kolorymetr CR-5. Jest to urządzenie, które dodatkowo posiada możliwość pomiaru w przeźroczu. Taka funkcja pozwala mierzyć buliony i innego rodzaju płyny transparentne. To oznacza, że posiadając kolorymetr Konica Minota CR-5 możemy sprawdzać barwę praktycznie na wszystkich wyrobach produkowanych z ryb. Począwszy
od surowców: mięso, przyprawy, oleje, buliony, próbki sypkie, pasty, proszki, konsystencje stałe aż po płynne – zarówno nieprzeźroczyste jak i prześwitujące. Urządzenie posiada wyświetlacz i pełną możliwość obsługi bez komputera. Wyniki pomiarów są automatycznie zapamiętywane i można zapisać do 1000 wzorców i 4000 próbek. W celu przeniesienia wyników do komputera możemy użyć pamięci USB lub posługiwać się na stałe programem Spectra Magic NX. Urządzenie to możemy wykorzystać do kontroli gotowych produktów z ryb, paluszków rybnych, pasztetów i bulionów. Jeżeli wspomniane wyroby są pakowane to również dzięki kolorymetrowi Konica Minolta CR-5 można mierzyć powtarzalność opakowań. Urządzenie posiada aż 3 możliwości wyboru pola pomiarowego: Ø30 mm, Ø8 mm i Ø3 mm. To sprawia, że możemy mierzyć duże powierzchnie dla jednorodnych wyrobów. Kiedy produkt jest niewielki, to wtedy możemy przestawić układ optyczny na pomiar o najmniejszym polu. Rozważając dalej, jeżeli foliowe opakowanie jest przeźroczyste, w którym widoczny jest wyrób to również możemy kontrolować jakość tej folii. Dzięki kolorymetrowi możemy mierzyć stopień prześwitywania folii i sprawdzać mętność.

Przedsiębiorcy, którzy prowadzą stawy rybne zwracają uwagę na rodzaj pokarmu dla ryb i w związku z tym mogą być zainteresowani sprawdzaniem powtarzalności koloru paszy. To generuje kolejny łańcuch potrzeb dla producentów pasz. Dzięki kolorymetrowi mogą sprawdzać powtarzalność barwy paszy, która wpływa potem na odpowiednią barwę mięsa ryb.
W tym miejscu warto wspomnieć o produktach ubocznych z ryb, które stanowią surowiec dla producentów pasz – to mączka rybna. Jest to pozostałość po oddzielaniu mechanicznym ryb
w zakładach przetwórstwa który stanowi jednocześnie surowiec dla producentów pasz. Ponadto olej z wątroby ryb ma zastosowanie w produkcji olejów leczniczych i technicznych.
Podsumowując przedstawione możliwości pomiarów i sprawdzania koloru w branży rybnej można jednoznacznie stwierdzić, że jest to szerokie zagadnienie Jeżeli jesteście Państwo zainteresowani odpowiednimi urządzeniami do pomiaru barwy, nasycenia czy jasności produktu przeznaczonego do przemysłu rybnego, to zapraszamy
do kontaktu z nami. Chętnie doradzimy i pomożemy.

Konica Minolta
Sensing Europe B.V. Sp. z o.o.
Oddział w Polsce

ul. Skarbowców 23a, 53-025 Wrocław
Tel: +48 71 734 52 11 Fax: +48 71 734 52 10
E-mail: Info.Poland@seu.konicaminolta.eu
Web:www.konicaminolta.pl

Andrzej Wojtkowski

Udostępnij