Strefa PREMIUM

Uzyskaj dostęp do unikatowych treści. 
Usługa jest całkowicie BEZPŁATNA.
Wymagana jest jedynie rejestracja konta w naszym Portalu.

Strefa PREMIUM

Uzyskaj dostęp do unikatowych treści. 
Usługa jest całkowicie BEZPŁATNA.
Wymagana jest jedynie rejestracja konta w naszym Portalu.

Czy pakowanie w technologii MAP zwiększa bezpieczeństwo tego procesu?

Każdy z nas chce jeść zdrową, świeżą oraz nieprzetworzoną żywność, najlepiej bez dodatku środków konserwujących. Łańcuch dostaw „od producenta do konsumenta” często wymaga czasu, dlatego nieustannie poszukuje się sposobów, które zabezpieczą jakość żywności w danym okresie.


Odpowiedzią na to jest pakowanie w atmosferze ochronnej (MAP). Metoda ta polega na usunięciu z opakowania powietrza i wtłoczeniu odpowiednio dobranego gazu lub mieszanki gazowej. Aby proces był możliwy i skuteczny, wymagane jest urządzenie do pakowania w technologii MAP oraz odpowiednio dobrane opakowanie do rodzaju produktu i jego terminu przydatności.
Wyroby pakowane w MAP zachowują wysoką jakość, nie zmieniają właściwości organoleptycznych i zapewniają producentom żywności dostęp do większego geograficznie rynku zbytu towarów szybko psujących się. Dodatkowo produkt zabezpieczony jest przed utlenianiem, rozwojem niepożądanych mikroorganizmów oraz wpływem na reakcje enzymatyczne.
Gaz ochronny działa również stabilizująco na opakowanie i tym samym chroni produkt przed zewnętrznymi wpływami mechanicznymi i uszkodzeniami.


Pakując żywność szybko psującą się, nie można zapomnieć o łańcuchu chłodniczym oraz całym procesie technologicznym, gdzie istotne jest utrzymanie odpowiednych warunków i temperatury. Nasza firma zapewnia urządzenia do kriogenicznego mrożenia i chłodzenia produktów, jak również system wtrysku azotu do mieszałki, by uzyskać stabilną i bezpieczną temperaturę podczas procesu mieszania.
Aby osiągnąć sukces w globalnie konkurencyjnym środowisku, firmy branży spożywczej szukają sposobów na zwiększenie produktywności, wydajności i obniżenia kosztów przy jednoczesnym wytwarzaniu wysokiej jakości produktów. Klienci poszukują zdrowych alternatyw w żywności, bez kompromisów w zakresie jakości, smaku czy wygody. To wyjaśnia, dlaczego świeże produkty zapakowane w atmosferze ochronnej są najbardziej popularne wśród konsumentów w gastronomii przemysłowej oraz do przygotowywania w domu.

Katarzyna Góra
Kierownik rozwoju rynku i technologii MAP

Publikacja jest chroniona prawem autorskim. 
Przedruk tylko za pisemną zgodą wydawcy serwisu.

Udostępnij

Warning: Undefined array key "path" in /home/platne/serwer168344/public_html/autoinstalator/foodplace.pl/wordpress7516/wp-content/themes/blocksy/inc/helpers/html.php on line 6