Strefa PREMIUM

Uzyskaj dostęp do unikatowych treści. 
Usługa jest całkowicie BEZPŁATNA.
Wymagana jest jedynie rejestracja konta w naszym Portalu.

Strefa PREMIUM

Uzyskaj dostęp do unikatowych treści. 
Usługa jest całkowicie BEZPŁATNA.
Wymagana jest jedynie rejestracja konta w naszym Portalu.

Jak wojna w Ukrainie zmieniła rynek zatrudnienia w branży mięsnej?

Obecnie większość pracowników w zakładach przetwórstwa mięsnego to Ukraińcy (60%), Polacy to 22%, a reszta pochodzi z innych krajów, np. ostatnio z Peru i Kolumbii. Większość stanowią kobiety – 70% pracujących. Do wybuchu wojny 24 lutego 2022, większość pracowników rekrutowanych do branży mięsnej przez Gremi Personal to byli Ukraińcy. Ale po roku wojny, klienci Gremi Personal już wiedzą, że nie mogą liczyć na pracowników „od ręki”, których przed wybuchem wojny mieli zapewnionych praktycznie z dnia na dzień. Mowa tu o puli pracowników z państw, które są objęte złagodzeniem procedur przy zatrudnieniu, wynikającej z Ustawy o cudzoziemcach ze stycznia 2022 – chodzi o obywateli Ukrainy, ale też Armenii, Białorusi i Gruzji. Wyczerpała się pula dostępnych męskich rąk do pracy, za to pracy szukają kobiety, które uciekły przed wojną w Ukrainie. I akurat kobiety z Ukrainy są świetnymi pracownikami w tej branży – wymagającej dużego skupienia, czystości i dodatkowo można pracować w niej na zmiany. Gremi Personal rekrutuje też pracowników fizycznych z krajów byłych republik radzieckich: Kazachstanu, Kirgistanu, Uzbekistanu czy Tadżykistanu.
Dla tych narodowości Polska stała się naturalnym kierunkiem migracji zarobkowej, bo z powodu wojny w Ukrainie ich kontrakty w Rosji się pokończyły.

Jednym z wyzwań w branży mięsnej jest duża rotacja zatrudnienia i brak rąk do pracy. Przetwórstwo mięsne kojarzy się z siłą fizyczną, choć branża wykorzystuje coraz więcej nowoczesnej technologii tak, że wystarczy przeszkolenie w zakresie używanego sprzętu.
Agencje takie jak Gremi Personal mogą pomóc branży mięsnej. Branża ta zmaga się z wieloma wyzwaniami, że zaufanie firmom jak nasza pozwoli kierownictwu zakładów mięsnych bardziej skupić się na bieżących wyzwaniach, planowaniu linii produkcyjnych, a sprawy kadrowe i logistykę z tym związaną zostawia nam. Rekrutujemy pracowników z ważnymi badaniami sanitarno-epidemiologicznymi gotowych do pracy.
W przypadku branży mięsnej jedną z najważniejszych kwestii jest bezpieczeństwo i jakość produktu. My zapewniamy rzetelnych pracowników fizycznych.

Tomas Bogdevic
Dyrektor Generalny Gremi Personal

Publikacja jest chroniona prawem autorskim. Przedruk tylko za pisemną zgodą wydawcy serwisu.

Udostępnij