Strefa PREMIUM

Uzyskaj dostęp do unikatowych treści. 
Usługa jest całkowicie BEZPŁATNA.
Wymagana jest jedynie rejestracja konta w naszym Portalu.

Strefa PREMIUM

Uzyskaj dostęp do unikatowych treści. 
Usługa jest całkowicie BEZPŁATNA.
Wymagana jest jedynie rejestracja konta w naszym Portalu.

Notowania – rynek mięsa

TENDENCJE CENOWE w dniach 30 stycznia – 5 lutego 2023 r.

Ceny zakupu żywca wieprzowego

Na rynku krajowym po spadkowej tendencji cen skupu żywca wieprzowego, utrzymującej się od połowy grudnia 2022 r., na przełomie stycznia i lutego 2023 r. odnotowano ich wzrost. W dniach 30.01 – 5.02.2023 r. Zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW za trzodę chlewną płaciły dostawcom przeciętnie 7,40 zł/kg, o 3% więcej niż w poprzednim tygodniu, ale o 2% mniej niż miesiąc wcześniej. Jednocześnie cena tego żywca była o 74% wyższa niż przed rokiem.

Ceny zbytu mięsa wieprzowego

Na przełomie stycznia i lutego br. półtusze wieprzowe sprzedawano przeciętnie po 10,50 zł/kg wobec 10,51 zł/kg w poprzednim tygodniu. Półtusze wieprzowe były o 5% tańsze niż przed miesiącem, ale o 59% droższe niż w analogicznym tygodniu 2022 r.

Ceny zakupu żywca wołowego

W dniach 30.01 – 5.02.2023 r. krajowi dostawcy za bydło rzeźne otrzymywali przeciętnie 10,67 zł/kg wobec 10,66 zł/kg tydzień wcześniej. Cena tego żywca była o 2% niższa niż na początku stycznia br., ale o 12% wyższa niż przed rokiem.
W UE cena zakupu bydła rzeźnego klasy R3 utrzymała się na poziomie z poprzedniego tygodnia i wyniosła średnio 508,73 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej. Był to poziom cen o 1% niższy niż przed miesiącem, ale o 14% wyższy niż przed rokiem. Cena żywca wołowego tej klasy w Polsce wyniosła 482,11 EUR/100 kg, o 5% mniej niż średnio w UE. Więcej niż w Polsce za bydło rzeźne otrzymywali dostawcy m.in. z Irlandii (542,18 EUR/100 kg), Francji (528,68 EUR/100 kg), Hiszpanii (528,65 EUR/100 kg) i Niemiec (501,94 EUR/100 kg), a mniej – dostawcy niderlandzcy (444,11 EUR/100 kg).

Ceny zbytu mięsa wołowego

Zakłady mięsne zbywały kompensowane ćwierćtusze wołowe z buhajków do 2 lat średnio po 21,10 zł/kg, o 6 gr/kg drożej niż w poprzednim tygodniu, ale o 3% taniej niż przed miesiącem. Cena tego asortymentu była o 10% wyższa niż w analogicznym tygodniu 2022 r.

Ceny zakupu żywca drobiowego

W dniach 30.01 – 5.02.2023 r. kurczęta brojlery skupowano średnio po 5,66 zł/kg, o 4 gr/kg drożej niż w ostatnim tygodniu stycznia br., ale o 1 gr/kg taniej niż przed miesiącem. Od połowy stycznia w krajowym skupie tanieje żywiec indyczy. Na przełomie stycznia i lutego br. cena indyków ukształtowała się na poziomie 9,01 zł/kg, o około 1% niższym niż w poprzednim tygodniu oraz przed miesiącem. Za kaczki brojlery, podobnie jak ty-dzień i miesiąc wcześniej, dostawcom płacono 7,68 zł/kg. W porównaniu z cenami uzyskiwanymi przed rokiem kurczęta brojlery były droższe o 25%, indyki – o 37%, a kaczki brojlery – o 23%.

Ceny zbytu mięsa drobiowego

Zakłady drobiarskie sprzedawały tuszki kurcząt patroszonych przeciętnie po 8,50 zł/kg, o 3% drożej niż w poprzednim tygodniu oraz o 1% drożej niż przed miesiącem. Cena tego asortymentu była o 22% wyższa niż w analogicznym tygodniu 2022 r. Tuszki indyków w ciągu tygodnia potaniały w zbycie o 0,4%, do 15,09 zł/kg. Był to poziom cen o 2% niższy niż na początku stycznia, ale o 28,5% wyższy niż przed rokiem.

źródło: opracowanie Biura Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa

Udostępnij