Strefa PREMIUM

Uzyskaj dostęp do unikatowych treści. 
Usługa jest całkowicie BEZPŁATNA.
Wymagana jest jedynie rejestracja konta w naszym Portalu.

Strefa PREMIUM

Uzyskaj dostęp do unikatowych treści. 
Usługa jest całkowicie BEZPŁATNA.
Wymagana jest jedynie rejestracja konta w naszym Portalu.

Zanieczyszczenie produktu. Wielkie ryzyko w małych fragmentach.

Jak stosowanie produktów wykrywalnych pomaga chronić reputację marki.

Zagadnienie incydentów związanych z zanieczyszczeniem żywności fragmentami ciał obcych wymaga kompleksowego podejścia. Stosowanie zaawansowanych technologii detekcyjnych, takich jak detekcja metali, rentgen i wizualne systemy inspekcyjne, mają za zadanie identyfikację obcych materiałów na każdym etapie procesu produkcyjnego. Ważne jest również wdrożenie rygorystycznych procedur kontroli jakości, systematyczne szkolenie personelu w zakresie higieny i bezpieczeństwa żywności oraz regularne przeglądy i aktualizacje praktyk produkcyjnych.

Z upływem czasu producenci uświadomili sobie, że wprowadzane w zakładach systemy jakości nie tylko mają za zadanie chronić dobro konsumentów, ale również przyczyniają się do wzrostu sprzedaży produktów. Normy, uznawane początkowo za zbyt rygorystyczne, działają także w interesie samych producentów.
Dane z systemu RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) Unii Europejskiej z 2021 roku ujawniają 4643 zarejestrowanych przypadków zanieczyszczenia produktów spożywczych, z czego ponad połowa incydentów dotyczyła skażenia zarówno bakteryjnego, jak i fizycznego (zwłaszcza w produktach mięsnych i owocach morza). Raport FSA (Food Standard Agency) z 2021/2022 wykazał, że najczęściej spotykanym ciałem obcym jest tworzywo sztuczne (zwykle fragmenty sprzętu i narzędzi używanych w czasie produkcji). Tego typu przypadki zgłaszane są często przez konsumentów, którzy znajdują obce materiały w trakcie rozpakowywania produktu lub, co gorsze – w czasie konsumpcji.
Reakcją na tego typu zgłoszenia może być wycofanie z rynku zanieczyszczonych produktów, co wiąże się z koniecznością weryfikacji procesów produkcji, przeprowadzenia wnikliwych kontroli oraz analizą przyczyn problemu. Przypadkowa kontaminacja żywności dla producentów niesie poważne konsekwencje, obejmując straty finansowe – z tytułu wycofania produktu i utraconej sprzedaży, a także szkody wizerunkowe – dla większości klientów wycofanie produktu wiąże się z utratą zaufania do marki. W nagłośnienie problemu włączają się często media społecznościowe, nadając incydentom dodatkowego rozgłosu.
Ważną rolę w systemach zapobiegających przedostawaniu się narzędzi lub ich fragmentów do masy wytwarzanego produktu, odgrywa tworzywo z jakiego są wykonane. Znajdziemy w nim specjalny dodatek (np. mieszankę drobinek metali), który nadaje istotną funkcję wykrywalności. Pierwszym narzędziem wykrywalnym były długopisy detekcyjne z tworzywa sztucznego, wprowadzone w 1994 w Wielkiej Brytanii, wdrażane początkowo w sektorze piekarniczym. Potencjał „wykrywalności” dostrzeżono wówczas również w innych branżach związanych z przetwórstwem spożywczym, farmaceutycznym i kosmetycznym.
Firma INTER ARMA, współpracując z renomowanymi producentami, stworzyła największą w Polsce ofertę narzędzi i akcesoriów (w tym wykrywalnych) oraz środków ochrony osobistej, stosowanych w zakładach produkcyjnych i przemyśle spożywczym.


Sklep produkty-wykrywalne.pl oferuje znajdujące zastosowanie w przemyśle mięsnym, wygodne w użyciu, markery wykrywalne i długopisy żelowe, w różnych wariantach kolorystycznych, również dostosowane do trudnych warunków pracy (np. wysoka wilgotność i ujemna temperatura).
Rosnącą popularność zdobywają odmiany długopisów serii ELEPHANT, brytyjskiego producenta DETECTAMET, wykrywalne markery do znakowania mięsa i żywności oraz ołówki w metalowych obudowach. Większość produktów i narzędzi, znajdujących zastosowanie w przemyśle spożywczym, posiada funkcję detekcji, np. podkładki do pisania, dostępne w kilku wersjach, w zależności od budżetu i wymagań klienta.
Znakowanie produktów grawerem laserowym nadaje im unikalną numerację lub kodowanie zgodnie z potrzebami klienta. W branży produkcyjnej, farmaceutycznej i przetwórstwie spożywczym śledzenie oraz identyfikowanie narzędzi i sprzętu przez cały okres ich użytkowania, ułatwia zarządzanie oraz zmniejsza ryzyko kontaminacji produktu. Grawerowanie laserem np. długopisu wykrywalnego, nadaje trwałe oznaczenie, odporne na zużycie i wysoką temperaturę.


Ważnym elementem bezpiecznego znakowania partii surowca są również etykiety, które można szybko przyczepiać w widocznych miejscach, na uchwytach pojemników, klamkach itp. Etykiety jedno- i wielorazowe, coraz częściej są stosowane przez technologów na różnych etapach produkcji i transportu. Sprzęt używany do produkcji musi też uwzględniać bezpieczeństwo personelu, noże i nożyczki dostępne są w wersjach bezpiecznych, stosowanych zazwyczaj przez działy związane z porcjowaniem oraz pakowaniem.
Aby skutecznie wykryć potencjalne zanieczyszczenie, wykrywacze metali i urządzenia rentgenowskie muszą być regularnie sprawdzane. Wszystkie czynności związane ze startem, instalacją i okresową kontrolą urządzeń rentgenowskich oraz wykrywających metale, muszą odbywać się wg ustalonych, znormalizowanych zasad.
Poprawna kalibracja tych urządzeń, stanowi kluczowy element każdego systemu zarządzania jakością w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym. Zastosowanie odpowiednich testerów, posiadających certyfikaty, gwarantuje precyzyjną kalibrację i sprawne działanie sprzętu detekcyjnego na linii produkcyjnej, zgodnie z ustalonymi parametrami. Sklep produkty-wykrywalne.pl oferuje szeroki wybór certyfikowanych testerów, dostępnych w różnorodnych formach i rozmiarach nośników, dostosowanych do indywidualnych potrzeb.


Personel zakładu przygotowujący surowiec powinien być zaopatrzony w lekkie i zarazem mocne łopaty i mieszadła w różnych rozmiarach, solidne wiadra, czerpaki i pojemniki używane do nabierania i odmierzania produktów sypkich oraz płynnych. Do czyszczenia maszyn i powierzchni ciągów produkcyjnych przeznaczone są wykrywalne skrobaczki, dostępne w kilku kształtach, wielkościach i rozmiarach. Od kilku lat, producenci materiałów opatrunkowych dostarczają na rynek plastry wykrywalne przez detektory metali i promienie rentgenowskie, dedykowane dla sektora spożywczego. Sklep produkty-wykrywalne.pl oferuje plastry w różnych rozmiarach i o różnych poziomach wykrywalności, dając klientom wybór dostosowany do potrzeb i wymagań. Rosnącą popularność zdobywa wykrywalny sprzęt ochrony osobistej, m.in.: okulary, rękawiczki nitrylowe, siatki na włosy i ochraniacze na brodę. Uzupełnieniem oferty sklepu jest pełny asortyment VIKAN HYGIENE. Ten duński producent, znany jest z wytrzymałych, ergonomicznych i wydajnych narzędzi atestowanych do kontaktu z żywnością.


Tworzywa używane przez firmę Vikan do produkcji szczotek, zmiotek, ściągaczek, skrobaczek i wiader, to najlepszej jakości poliamid i polipropylen, odporne na trudne warunki środowiska pracy. Stosowanie produktów firmy Vikan umożliwia podział na strefy higieniczne kodowane kolorami (większość narzędzi jest dostępna w palecie od 8 do 12 kolorów). Dostępne są również kompleksowe systemy wieszaków i uchwytów do bezpiecznego przechowywania narzędzi, zgodnie ze standardami HACCP. Unikatowym rozwiązaniem firmy Vikan jest wprowadzony system UST, dzięki któremu włosie jest umiejscowione bezpośrednio w tworzywie, co zwiększa odporność na wypadanie lub uszkodzenie, a woda i zabrudzenia w czasie czyszczenia są szybciej odprowadzane.
INTER ARMA we współpracy z dostawcami, dba o właściwy poziom stanów magazynowych, większość zamówień jest realizowanych w systemie 24h. Stale rozwijana oferta uwzględnia zgłaszane na bieżąco potrzeby klientów. Intuicyjna nawigacja pozwala na sprawne poruszanie się po platformie sklepu internetowego, a rzetelny i wykwalifikowany zespół służy pomocą przy wyborze optymalnych rozwiązań.

Udostępnij