Strefa PREMIUM
Uzyskaj dostęp do unikatowych treści.
Usługa jest całkowicie BEZPŁATNA.
Wymagana jest jedynie rejestracja konta w naszym Portalu.
Uzyskaj dostęp do unikatowych treści.
Usługa jest całkowicie BEZPŁATNA.
Wymagana jest jedynie rejestracja konta w naszym Portalu.
Uzyskaj dostęp do unikatowych treści.
Usługa jest całkowicie BEZPŁATNA.
Wymagana jest jedynie rejestracja konta w naszym Portalu.
Ultradyfuzja jest to proces rozprowadzenia substancji aktywnej w postaci suchego dymu składającego się z mikroskopijnych cząsteczek (0,1 – 5 mikronów) w dezynfekowanym pomieszczeniu.
Ultradyfuzja a tradycyjne metody dezynfekcji/dezynsekcji
Na skutek spalania zachodzącego przy stosowaniu metody ultradyfuzji powstają biliardy cząsteczek środka dezynfekcyjnego, które unosząc się w powietrzu wypełniają całą dostępną kubaturę pomieszczenia. Dzięki temu rozwiązanie to niszczy drobnoustroje znajdujące się w powietrzu oraz w trudno dostępnych szczelinach. Po zastosowaniu preparatu, po około 8 godzinach cząstki preparatu osadzają się na wszystkich powierzchniach, dzięki czemu podlegają one jeszcze gruntowniejszej dezynfekcji. Aktywność substancji czynnej nie wynika z obecności wody, zatem ryzyko, że środek wyschnie i przestanie działać nie istnieje, co jest szczególnie ważne przy stosowaniu w pomieszczeniach o wysokiej temperaturze. W przypadku chłodnych pomieszczeń minimalna temperatura użycia to 9°C, a wilgotność względna powietrza powinna zawierać się między 50 a 95%.
Zastosowanie
Ultradyfuzja ma zastosowanie w przemyśle mięsnym, rybnym, mleczarskim, napojowym, browarniczym, piekarniczym, cukierniczym i owocowo-warzywnym. Za pomocą ultradyfuzji można dezynfekować/dezynsekować hale produkcyjne, linie produkcyjne, komory chłodzące, obszary przechowywania, pakowania, korytarze, windy, magazyny surowca, rozlewnie, dojrzewalnie, pakowalnie, chłodnie, korytarze, szatnie, ciągi instalacji wentylacyjnych i klimatyzacji, środki transportu itp. Proces ultradyfuzji minimalizuje lub likwiduje zagrożenia związane z takimi drobnoustrojami jak: Escherichia coli, Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus, Salmonella serotype enteritidis, Pseudomonas aruginosa, Enterococcus hirae, Aspergillus niger, Candida albicans, Absidia corymbifera, Aspergillus versicolor, Cladospo-rium cladosporioides, Candida pelliculosa, Geotrichum candidum, Penicillium verrucosum var cyclopium.
Użytkowanie
Przed użyciem preparatu do ultradyfuzji należy:
Aplikacja preparatu:
Należy oczywiście pamiętać o zamknięciu pomieszczenia na ok. 8 do 16 godzin (im dłuższy czas działania, tym lepszy będzie efekt dezynfekcji). Po upływie określonego czasu i opadnięciu dymu (cząstki preparatu osadzają się najwcześniej po 8 godzinach) uruchamiamy wentylację i po minimum 60 minutach wietrzenia można wejść do pomieszczenia. Powierzchnie, które miały kontakt z żywnością, a na które opadły produkty spalania należy dokładnie spłukać wodą.
Ultradyfuzja doskonale sprawdzi się w obszarach produkcyjnych, w których pod kontrolą chcemy utrzymać jakość mikrobiologiczną powietrza, które jest nośnikiem drożdży, pleśni i bakterii.
Publikacja jest chroniona prawem autorskim.
Przedruk tylko za pisemną zgodą wydawcy serwisu.