Strefa PREMIUM

Uzyskaj dostęp do unikatowych treści. 
Usługa jest całkowicie BEZPŁATNA.
Wymagana jest jedynie rejestracja konta w naszym Portalu.

Strefa PREMIUM

Uzyskaj dostęp do unikatowych treści. 
Usługa jest całkowicie BEZPŁATNA.
Wymagana jest jedynie rejestracja konta w naszym Portalu.

Posadzka w branży mięsnej – kluczowe wyzwania

Z Wiktorem Dzioba, menadżerem ds. Kluczowych Klientów CEE, STONHARD rozmawia Karolina Szlapańska

 

Proces produkcji żywności jest szczególnie skomplikowany jak i wymagający. On nie wybacza błędów, a każde odstępstwo ma konsekwencje finansowe i często nie pozostaje bez wpływu na bezpieczeństwo żywności, a co za tym idzie zdrowie konsumenta. Koncentracja na zapewnieniu dla produkcji środowiska o bardzo stabilnym sanitarnie procesie, a jednocześnie ultra wytrzymałym na wszelkie obciążenia jest tutaj kluczowe.

 

Dlaczego posadzka jest tak kluczowym elementem konstrukcyjnym dla branży przetwórstwa mięsnego?Posadzka to element konstrukcyjny każdego zakładu, który jest najbardziej intensywnie użytkowany. A w przypadku tak skomplikowanej branży jak przetwórstwo mięsne, możemy mówić o ekstremalnych obciążeniach. Należy pamiętać, że musi ona zapewniać również bezpieczne warunki pracy dla pracowników oraz higieniczne środowisko dla samego produktu. W Stonhard pracujemy z naszymi klientami na całym świecie już od ponad 100 lat, aby zapewnić właśnie takie wydajne i bezpieczne rozwiązania.

 

Co Pan rozumie poprzez ekstremalne obciążenia?Mówimy tutaj o unikatowym środowisku pracy. Mamy do czynienia z całą paletą obciążeń. Płyty nośne budynków – betonowe muszą zostać zabezpieczone w taki sposób aby nic się nie mogło do nich przedostać, powodując ogniska rozwoju bakterii, erozje. Dodatkowo system posadzkowy musi zapewnić wysoce wytrzymałe i higieniczne środowisko pracy. Dlatego właśnie odpowiednio dobrane systemy żywiczne sprawdzają się tutaj najlepiej.Z jednej strony mówimy tu o obciążeniach mechanicznych – po posadzce dziennie przemieszczane są setki ton surowca oraz wyrobu. Ruch ten z racji specyfiki operacyjnej branży odbywa się praktycznie wszystkimi możliwymi środkami komunikacji wewnątrzzakładowej, jak wózki paletowe czy widłowe, ale przede wszystkim specjalistyczne wózki do farszu/cymbry czy wieże wędzarnicze na twardych kołach.Z drugiej strony posadzka jest narażona na duży szok termiczny spowodowany różnicą temperatury w trakcie procesu produkcji i w trakcie procesu mycia. Woda systemowa używana codziennie do mycia ma temperaturę około 50 stopni Celsjusza, a w pomieszczeniach podczas produkcji utrzymywany jest niski przekrój temperatur jak -10 czy +4 stopnie. Naprężenia wskutek szoku termicznego podczas mycia w samej posadce są przez to bardzo duże i tylko odpowiednio dobrany rodzaj systemu żywicznego jest w stanie im sprostać, aby nie powstawały wykruszenia czy odspojenia.Ekstremum osiągamy biorąc pod uwagę jeszcze do tego wszystkiego obciążenia chemiczne. Polska branża przetwórstwa mięsnego jest globalnym liderem jeżeli chodzi o bezpieczeństwo produkcji poprzez reżim utrzymania czystości. Mam tu na myśli również mycie poprzez pianowanie czy mgiełkowanie. Ich częstotliwość ale przede wszystkim stężenia środków chemicznych są bardzo wysokie i cały czas ulegają zwiększaniu, lepszemu dopasowaniu, aby skrócić czas ekspozycji, czyli ogólny czas mycia.Biorąc te wszystkie czynniki pod uwagę STONHARD działa na zasadzie jednego źródła. Co oznacza, że bierzemy pełną odpowiedzialność nie tylko za produkcję systemów żywicznych w naszych fabrykach czy R&D, ale również montaż własnymi zespołami instalacyjnym i pełen serwis eksploatacyjny. To nas wyróżnia i według mnie jesteśmy jedynym koncernem globalnym który zapewnia montaż pod klucz połączony z zasadą jednego źródła. Znajduje to odzwierciedlenie w naszych już kilkunastu a nawet kilkudziesięcioletnich współpracach z wiodącymi koncernami i producentami z branży przetwórstwa mięsnego w Polsce. Za to zaufanie chciałbym w tym miejscu naszym partnerom bardzo serdecznie podziękować.

 

W jaki sposób działa ta zasada „jednego źródła”?Jest to bardziej filozofia działania. Brania pełnej odpowiedzialności za posadzkę w procesie produkcji naszego partnera. Nie traktowania jej tylko jako element budowlany/konstrukcyjny, ale właśnie jako jeden z kluczowych elementów dla procesu i ciągłości produkcji.Dzięki pełnej kontroli już od audytu obszaru, analizy obciążeń, następnie doboru rozwiązań, samego montażu, ale również opieki po instalacyjnej, mamy gwarancję optymalnego użytkowania. Każdy nasz partner ma przydzielonego opiekuna STONHARD, który prowadzi cały ten proces, od początku do końca. Aby dobrane systemy działały optymalnie.Wynika to też z naszej budowy jako organizacji. Należymy do jednego z największych koncernów chemicznych na świecie – amerykańskiego RPM, co daje naszym partnerom “parasol” globalnej organizacji i odpowiedzialność dużego koncernu, jednocześnie zapewniając pełną elastyczność przy wykorzystaniu własnych zlokalizowanych blisko ekip instalacyjnych i opiekuna zakładu.

 

Na co należy zwrócić uwagę przy doborze posadzki w danym obszarze produkcji?Jest to bardzo złożona kwestia i o czym należy pamiętać nie ma jednego idealnego systemu. Należy pochylić się nad każdym spektrum obciążeń, o których rozmawialiśmy wcześniej. Możliwe jest to poprzez pełną Analizę Obszaru. Jest to narzędzie, które wykorzystujemy podczas naszych audytów wykonywanych dla naszych klientów regularnie. Myślę, że w tym miejscu, w ramach naszej rozmowy mogę zaproponować wykonanie takiego audytu darmowo dla wszystkich zainteresowanych producentów branży przetwórstwa mięsnego zarówno w Polsce jak i w środkowo wschodniej Europie.Detale konstrukcyjne stanowią tylko około 5% zakresów montażu posadzek, a odpowiadają za ponad 70% ich późniejszych usterek. Kluczowe jest więc posiadanie rozwiązań systemowych dla takich miejsc jak połączenie ściany z posadzką poprzez cokoły przyścienne, wcięcia w miejscach łączenia się posadzki z wpustami kanalizacyjnymi czy progów przejazdowych pomiędzy pomieszczeniami.Równie istotne jak samo rozwiązanie pod kątem technicznym jest sposób, a przede wszystkim czas montażu. Spośród naszych instalacji ponad 75% stanowią instalacje w trybie remontowym, dla użytkownika końcowego. Oczywiście wykonujemy również montaże na nowo budowanych obiektach, ale to te na bieżącym życiu zakładu są dla nas kluczowe. Aby maksymalnie zminimalizować koszty konieczne jest przeprowadzenie instalacji i oddanie obszaru do produkcji w ultra krótkim czasie. Dzięki naszemu wieloletniemu doświadczeniu, wspomnianej wcześniej zasadzie jednego źródła jesteśmy w stanie zapewnić kompleksowy montaż już podczas 48 godzinnego wyłączenia obszaru.Kluczowym parametrem jest spełnianie norm jakościowych – Systemy STONHARD posiadają certyfikacje HACCP Interntional. Co potwierdza spełnianie światowych norm w zakresie jakości i bezpieczeństwa żywności.

 

 

Czy może Pan powiedzieć coś więcej właśnie o samej instalacji posadzki, elementach kluczowych w naszej, mięsnej branży?Biorąc pod uwagę konieczność jak najkrótszego wyłączenia z produkcji kluczowe jest zapewnienie odpowiednich zasobów technologicznych. Odpowiednio dobrany sprzęt do obróbki mechanicznej podłoża musi zapewnić maksymalnie bezpyłowe działanie. Odpowiednia ilość ekip montażowych zapewni możliwość pracy w trybie ciągłym. Sam system posadzkowy musi być tak zbudowany, aby wszelkie renowacje w późniejszym okresie były wykonywane jeszcze w krótszym czasie, nawet w trybie przerw 24 godzinnych w produkcji i były optymalne kosztowo.Obszar prac musi być należycie zabezpieczony i wydzielony – gwarancją najwyższego standardu instalacji w zakresie norm BHP jest posiadanie certyfikatu ISO 45001 dla całego procesu montażu na terenie obiektu naszego partnera.Oczywiście kwestia dopracowania harmonogramu i wykorzystania przerw narzuconych przez kalendarz jest również bardzo ważna. Większość instalacji odbywa się w trybie weekendowym. A takie okresy jak weekend np. majowy są również bardzo pomocne przy optymalizowaniu planu montaży dla naszych partnerów.

 

Jakie jeszcze inne możliwości daje zastosowanie systemów żywicznych STONHARD?Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom naszych partnerów wykonujemy również pełne zmiany profilacji pomieszczeń. W dzisiejszej dobie zakład przetwórstwa mięsnego musi być bardzo elastyczny w zakresie dopasowania profilu produkcji. Często wiąże się to ze zmianami w zakresie zamaszynowienia czy jego układu, a nawet zmiany układu całych pomieszczeń wewnątrz zakładu. Wymusza to zmianę układu posadzki czyli układu odwodnień, a wraz z nim całej profilacji. Możemy to osiągnąć przy wykorzystaniu precyzyjnego frezowania spadków w istniejącym podłożu betonowym lub przez tworzenie nowych spadów z zastosowaniem syntetycznych warstw profilujących. Dzięki tej przewadze technologicznej możemy wykonać pełną reprofilację pomieszczenia wraz z posadzką żywiczną do oddania do ruchu już w czasie 4-5 dni. Konwencjonalne rozwiązania betonowe wraz z korytowaniem i standardowym zabezpieczeniem żywicznym to wyłączenia miesięczne z produkcji. Różnica jak widać jest kolosalna.Możliwe jest również zoptymalizowanie posadzki pod kątem programów zarządzania produkcją takich jak Lean Management, Kaizen czy World Class Manufacturing w zależności od potrzeb klienta.Rozwiązania w zakresie bezpieczeństwa pracowników są również kluczowe – odpowiednio dobrane tekstury antypoślizgowe, oznaczenia odpowiednich stref roboczych doskonale to umożliwiają.

 

Dziękuję za rozmowę.

 

 

Również bardzo dziękuję, w razie dodatkowych pytań zapraszam do kontaktu wszystkie zainteresowane osoby.

 

www.stonhard.pl

Udostępnij