Strefa PREMIUM

Uzyskaj dostęp do unikatowych treści. 
Usługa jest całkowicie BEZPŁATNA.
Wymagana jest jedynie rejestracja konta w naszym Portalu.

Strefa PREMIUM

Uzyskaj dostęp do unikatowych treści. 
Usługa jest całkowicie BEZPŁATNA.
Wymagana jest jedynie rejestracja konta w naszym Portalu.

Pomiary koloru w segmencie dań gotowych

Obecnie jesteśmy bardzo zabiegani i zaganiani. Nie mamy wystarczająco czasu na to, aby po pracy przygotować gorący obiad – nie mówiąc już o takim dwudaniowym. W takiej sytuacji z pomocą przychodzą nam producenci gotowej żywności. Od kilku lat możemy zauważyć jak rosną półki właśnie z takimi potrawami. Dotyczy to zarówno lokalnych sklepów jak i tych, które reprezentują ogromne „sieciówki”.

Od dawna, jak sięgamy pamięcią można było coś kupić do szybkiego zrobienia na gorąco np.: pierogi, krokiety, pyzy czy naleśniki. W znakomitej większości były to mrożone produkty. Obecnie oferta jest znacznie rozbudowana. Dotyczy to zarówno produktów mrożonych jak i chłodzonych z krótkim czasem przydatności. Oprócz tego typu potraw występują popularne zupki w torebce, które wystarczy zalać gorącą wodą. Ponadto przecież są mrożone czy chłodzone pizze i zapiekanki, które wystarczy włożyć do piekarnika czy mikrofali. Również dostępna jest cała oferta gotowych dań w słoiku. Są to różnego rodzaju pulpety, gołąbki, gulasz czy fasolka z mięsnym dodatkiem.

Tak więc oferta tego typu dań jest niesamowicie bogata. Na stacjach paliw czy sieciach małych sklepów spożywczych można zjeść różnego rodzaju kanapki, hot-dogi i inne gorące przekąski zarówno mięsne jak i słodkie. Czy w takim aspekcie kolor może odgrywać istotną rolę? Odpowiedź brzmi – pewnie, że tak. Zacznijmy od samego ciasta potrzebnego do wyrobów mącznych. No właśnie już w samej nazwie kryje się to co warto mierzyć – mąka. Niezależnie od tego jaki rodzaj mąki jest używany do produkcji gotowego dania to jej powtarzalność ma istotne znaczenie. Jeżeli na przykład jesteśmy producentem gotowych dań to może wystąpić sytuacja przy pewnej skali działania, że nie będziemy wszystkiego produkować i naleśniki do krokietów czy pity do kebabów będziemy kupować.
W takiej sytuacji na pewno przy odbiorze dostaw będziemy chcieli sprawdzać czy nasze zamówienia pokrywają się z naszymi oczekiwaniami. Kolejnym przykładem mogą być wyroby z udziałem makaronów. Dajmy na to przykładem niech będzie lasagne – odpowiednio przygotowany farsz jest otoczony makaronem. Klient widząc produkt zanim wrzuci go do koszyka mimowolnie przecież spojrzy na wygląd makaronu. Czy barwa dania pokrywa się z jego wyobrażeniem. Jest to kolejny przykład pokazujący jak np.: producent mięsa który „wszedł” w branżę gotowych dań kupuje do swojej oferty regularnie surowce, które są dla innego producenta – czyli jego dostawcy produktem o istotnym znaczeniu kolorystycznym. Producent tego typu makaronu zapewne ma w ofercie również inne rodzaje makaronu, zarówno przeznaczonego na półki sklepowe jak i tego, który służy do sprzedaży dla producentów gotowej żywności. Sami jako konsumenci możemy dostrzec jak rozrastają się zamrażarki w supermarketach. Są one wypełnione ogromną ilością gotowych dań. Takich właśnie na patelnię, do piekarnika czy mikrofali. Są wybawieniem, gdy wracamy zmęczeni z pracy i do tego jeszcze głodni. W takiej sytuacji sami doskonale wiemy jak dobrze jest zjeść „coś” gorącego. Dla producentów tego typu posiłków słowo „coś” zapewne nie pociesza. No właśnie wynika to pewnie z faktu, że producenci tacy moją odpowiedni dział kontroli jakości, który codziennie pracuje nad tym, żeby dostawy zgadzały się, a produkty miały zapewnioną jakość. Przecież gotowe danie składa się nie tylko z makaronu, ale zapewne są tam warzywa, mięso i przyprawy czy sosy. Te ostatnie są już dołączone do gotowej potrawy lub zapakowane w oddzielny pojemniczek. W takiej sytuacji jako producentowi takiego dania na pewno zależy nam, żeby kolor tego sosu, przyprawy czy dresingu był taki sam niezależnie od daty dostawy, miejsca czy długiego transportu. Takie podejście wymaga sprawdzania surowców na etapie produkcji czy wytrzymują różne czynniki, na które potrawa ma prawo być narażona.

Jeżeli jesteśmy na etapie rozważań na temat inwestycji w urządzenie do pomiaru koloru to proponuję zapoznać się z tymi przenośnymi jak Konica Minolta CR-400 i CR-410. Są to urządzenia wszechstronne, które sprawdzają się świetnie w dostawach mięsa jak i podczas całego procesu produkcyjnego. Model CR-410 jest lekki a praca z nim jest łatwa i intuicyjna. Jego pole pomiarowe wynosi Ø50mm.
Jest to największa średnica wśród urządzeń przenośnych do pomiaru koloru. To sprawia, że pomiar jest najdokładniejszy dla jednorodnych i dużych surowców. Ponadto tam, gdzie może występować tekstura powierzchni będzie to najlepiej skompensowane ze względu właśnie na dużą powierzchnię pomiarową. Natomiast, jeśli potrzebujemy kontrolować mniejsze miejsca to można wybrać model bliźniaczy czyli CR-400, który ma średnicę pomiaru tylko Ø8mm. Oba urządzenia posiadają pamięć pomiarową i w każdej chwili wyniki można przesłać do komputera lub wpisać bezpośrednio do kolorymetru. Jeżeli proces, który chcemy monitorować jest zautomatyzowany i potrzebujemy również uwzględniać pomiar koloru to urządzenie posiada otwór gwintowany, dzięki któremu możemy zamocować kolorymetr do manipulatora czy ramienia robota. Ponadto możemy udostępnić pliki SDK, które usprawniają pisanie indywidualnego programu do komunikacji i sterowania kolorymetrem.

Jeżeli nasza praca skupiona jest w jednym miejscu to w takiej sytuacji laboratorium warto wyposażyć w stacjonarny kolorymetr Konica Minolta CR-5, na którym możemy sprawdzać praktycznie wszystkie rodzaje surowców potrzebne do produkcji gotowych dań: mięso, przyprawy, oleje, wywary, sery, mąki czy tartą bułkę. Możemy kontrolować powtarzalność zarówno nieprzeźroczystych jaki prześwitujących surowców. Urządzenie to możemy wykorzystywać również do kontroli wędlin, parówek, kiełbasek, burgerów.
Ogromną korzyścią jest fakt że wyżej wymienione produkty możemy kontrolować jednym urządzeniem – Konica Minolta CR-5. Kolorymetr posiada wyświetlacz i pełną możliwość obsługi bez komputera. Wyniki pomiarów są automatycznie zapamiętywane i można zapisać do 1000 wzorców 4000 próbek. W celu przeniesienia wyników do komputera możemy użyć pamięci USB lub posługiwać się na stałe programem Spectra Magic NX. Przenoszone wyniki są obsługiwane przez najpopularniejszy arkusz kalkulacyjny Excel, a to oznacza, że nie będziemy mieć trudności w elastycznej i sprawnej pracy.
Pracując z urządzeniami do kontroli koloru warto mieć możliwość posiadania wzorca produktów, które oferujemy. Co to jest wzorzec? Jest to produkt lub surowiec, który również nazywany jest standardem lub referencją i posiada parametry koloru takie jakie potrzebujemy. Posiadając taki standard mierzymy go urządzeniem Konica Minolta i automatycznie mamy zapamiętane wzorcowe dane dla naszych produktów i surowców. Ale to nie wszystko – co jeszcze potrzebujemy? Potrzebne jest kryterium za pomocą którego będziemy wiedzieć, czy dany pomiar zaakceptować czy odrzucić. Czyli musimy znać tolerancję, dzięki której będziemy mogli sprawnie i szybko działać. Korzyści wypływające z pracy urządzeniami Konica Minolta to również możliwość wprowadzenia wzorca. Co to znaczy? Jeżeli parametry standardu odczytaliśmy z publikacji lub branżowych wymagań to śmiało możemy wpisać te dane a nie zmierzyć.
Czyli nie musimy posiadać wzorca żeby móc sprawnie działać i wiedzieć, które pomiary należy zaakceptować a które odrzucić. Wystarczy, że znamy parametry L*a*b* produktu i wpisujemy je w programie Spectra Magic NX. Dzięki temu nie posiadając fizycznego wzorca możemy produkować danie, które ma sprawdzone współrzędne koloru.
Opisane w artykule produkty są w większości pakowane i tu również dzięki urządzeniu Konica Minolta CR-5 można mierzyć ich powtarzalność. Urządzenie posiada aż 3 możliwości wyboru pola pomiarowego: Ø30mm, Ø8mm i Ø3mm. Jeżeli opakowanie posiada przeźroczystą część, przez którą widoczny jest wyrób to również możemy kontrolować jakość tej folii, to znaczy mierzyć jej stopień przeźroczystości i sprawdzać czy nie jest mętna.

Warto podkreślić, że pomiary barwy i oceny wyglądu służą również w podjęciu słusznej decyzji gdy:
– badamy, jakie decyzje dokonują konsumenci podczas zakupów gotowych dań,
– zajmujemy się badaniem wpływu i rodzaju przechowywania na zmianę koloru produktów.

Zalety pomiarów koloru, a co za tym idzie i wyglądu to przede wszystkim fakt, że nie będziemy się opierać na subiektywnych ocenach, ale otrzymamy faktyczny wynik pomiaru. Dzięki temu możemy łatwo przeprowadzić klasyfikację czy wyrób jest odpowiedni w stosunku do naszych kryteriów
i zamierzonych standardów.

W ofercie Konica Minolta znajduje się cały szereg dodatkowych akcesoriów, które pomagają w dobraniu odpowiedniej metody pomiarowej dla konkretnej aplikacji. To sprawia, że urządzenia które produkujemy są wszechstronne, a ich wykorzystanie możliwie najszersze. Wdrażając taką inwestycję dostarczamy urządzenie i szkolimy z teorii kolorymetrii, obsługi urządzenia i odpowiednich technik pomiarowych. Posiadamy biuro i serwis w Polsce i przed każdą inwestycją możecie Państwo zapoznać się z urządzeniem, a na spotkaniu przekazujemy informacje niezbędne dla spełnienia Państwa potrzeb.
Jeżeli jesteście Państwo zainteresowani odpowiednimi urządzeniami do pomiaru barwy, nasycenia czy jasności produktu przeznaczonego do przemysłu spożywczego, to zapraszamy
do kontaktu z nami. Chętnie doradzimy i pomożemy w takich projektach.

Konica Minolta Sensing Europe B.V. Sp. z o.o.
Oddział w Polsce
ul. Skarbowców 23a, 53-025 Wrocław
Tel: +48 71 734 52 11, Fax: +48 71 734 52 10
E-mail: Info.Poland@seu.konicaminolta.eu
Web: www.konicaminolta.eu

Publikacja jest chroniona prawem autorskim.
Przedruk tylko za pisemną zgodą wydawcy serwisu.

Udostępnij