Strefa PREMIUM

Uzyskaj dostęp do unikatowych treści. 
Usługa jest całkowicie BEZPŁATNA.
Wymagana jest jedynie rejestracja konta w naszym Portalu.

Strefa PREMIUM

Uzyskaj dostęp do unikatowych treści. 
Usługa jest całkowicie BEZPŁATNA.
Wymagana jest jedynie rejestracja konta w naszym Portalu.

Notowania – rynek mięsa

SKUP ŻYWCA RZEŹNEGO W STYCZNIU 2023 r. (1)

Według wstępnych danych GUS w styczniu 2023 r. do podmiotów skupujących dostarczono 422 tys. ton żywca rzeźnego, o 2% więcej niż w grudniu 2022 r. oraz o 3% więcej niż przed rokiem. Większy skup był wynikiem przede wszystkim 21% wzrostu (m/m) dostaw żywca wołowego, do 39 tys. ton. W styczniu br. skup żywca drobiowego wyniósł 246 tys. ton i był nieznacznie (o 0,3%) większy niż w poprzednim miesiącu oraz o 9% większy niż przed rokiem. Jednocześnie skupiono 137 tys. ton trzody chlewnej, o 0,2% mniej niż w grudniu 2022 r. oraz o 8% mniej niż w styczniu 2022 r.

TENDENCJE CENOWE w dniach 13-19 lutego 2023 r.

Ceny zakupu żywca wieprzowego
Na rynku krajowym od początku lutego br. drożeje żywiec wieprzowy. W dniach 13–19.02.2023 r. zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW kupowały trzodę chlewną przeciętnie po 8,29 zł/kg, o 5% drożej niż w poprzednim tygodniu oraz o 13% drożej niż miesiąc wcześniej. Żywiec ten był o 99% droższy niż przed rokiem.

Ceny zbytu mięsa wieprzowego
Cena półtusz wieprzowych w zakładach mięsnych wyniosła przeciętnie 11,92 zł/kg i była wyższa niż w poprzednim tygodniu oraz przed miesiącem odpowiednio o 7% oraz o 11%. W odniesieniu do notowań sprzed roku półtusze wieprzowe podrożały o 91%.

Ceny zakupu żywca wołowego
W dniach 13–19.02.2023 r., w porównaniu z poprzednim tygodniem, krajowa cena żywca wołowego obniżyła się o 0,4%, do 10,74 zł/kg. Jednocześnie bydło rzeźne było o 1% droższe niż przed miesiącem oraz o 10% droższe niż w analogicznym tygodniu 2022 r.

Ceny zbytu mięsa wołowego
Zakłady mięsne zbywały kompensowane ćwierćtusze wołowe z buhajków do 2 lat średnio po 21,67 zł/kg, o 2% drożej niż tydzień wcześniej oraz o 1% drożej niż przed miesiącem. Cena tego asortymentu była o 10,5% wyższa niż przed rokiem.

Ceny zakupu żywca drobiowego
Na rynku krajowym w dniach 13–19.02.2023 r. kurczęta brojlery skupowano przeciętnie po 5,74 zł/kg, o 1% drożej niż w poprzednim tygodniu oraz o 2% drożej niż przed miesiącem. Cena indyków uległa niewielkiemu obniżeniu (o 0,4%), do 8,93 zł/kg. Była ona o 2% niższa niż miesiąc wcześniej. Za kaczki brojlery dostawcy uzyskiwali przeciętnie 7,77 zł/kg, o około 1% więcej niż tydzień i miesiąc wcześniej. W porównaniu z cenami sprzed roku kurczęta brojlery były droższe o 25%, indyki – o 33%, a kaczki brojlery – o 23%.

Ceny zbytu mięsa drobiowego
W dniach 13–19.02.2023 r. w zakładach drobiarskich cena sprzedaży tuszek kurcząt patroszonych ukształtowała się na poziomie 9,03 zł/kg, o 5% wyższym niż w poprzednim tygodniu oraz o 18% wyższym niż przed miesiącem. Tuszki indyków zbywano po 15,37 zł/kg, o 30 gr/kg drożej niż tydzień wcześniej, ale o 2 gr/kg taniej niż w trzecim tygodniu stycznia br. Cena tuszek kurcząt była wyższa niż przed rokiem o 14%, a tuszek indyków – o 30%.

(1) Biuletyn Statystyczny nr 1/2023, GUS, 23.02.2023 r.

źródło: opracowanie Biura Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa

Udostępnij