Strefa PREMIUM

Uzyskaj dostęp do unikatowych treści. 
Usługa jest całkowicie BEZPŁATNA.
Wymagana jest jedynie rejestracja konta w naszym Portalu.

Strefa PREMIUM

Uzyskaj dostęp do unikatowych treści. 
Usługa jest całkowicie BEZPŁATNA.
Wymagana jest jedynie rejestracja konta w naszym Portalu.

EHEDG i ATT: Partnerstwo na rzecz bezpieczeństwa żywności

XVIII i XIX wiek to czas, w którym zagadnienie higieny i bakteriologii stało się przedmiotem poważnych rozważań naukowych. Już w XIX wieku stworzono podstawy naszej obecnej wiedzy na ten temat. Jednakże w epoce, kiedy żywność była produkowana lokalnie w małych gospodarstwach, a jej przetwarzanie ograniczało się do sezonowej pasteryzacji produktów, nikogo nie zajmowało wprowadzenie standardów higienicznych dotyczących produkcji żywności; dopiero później, wraz z rozwojem przemysłowej produkcji wyrobów spożywczych rozpoczęły się rzeczywiste wysiłki mające na celu poprawę bezpieczeństwa w przetwórstwie.

EHEDG to powstała w 1989 roku organizacja skupiająca producentów żywności, firm zajmujących się jej przetwarzaniem, a także wytwórców sprzętu i maszyn przeznaczonych dla przemysłu spożywczego. Jej celem jest wspieranie i wytyczanie kierunków w zakresie bezpieczeństwa i ustawicznej poprawy jakości w tych sektorach. Stanowi m.in. formę platformy służącej wymianie doświadczeń, dzielenia się rozwiązaniami i efektami wdrożeń.
Jest także jednostką certyfikującą poszczególne maszyny i urządzenia stosowane w przemyśle spożywczym. Wspomniana certyfikacja dotyczy także procesów produkcyjnych/ technologicznych. Przyznanie jest wyróżnieniem dla jej posiadacza, jednocześnie stanowiąc uwiarygodnienie producenta.

Przewodnictwo EHEDG w Polsce
Firma ATT Sp. z o. o. została członkiem EHEDG w 2016 roku. Od 2022 roku pełni funkcję Przedstawiciela Sekcji Regionalnej EHEDG Polska. ATT podjęła się misji krzewienia wysokich standardów produkcji żywności, bo sama zawsze na nie stawiała.
Specjalizujemy się w projektowaniu, produkcji i montażu wyposażenia nierdzewnego do obiektów przetwórstwa spożywczego na całym świecie. W portfolio produktów znajdują się systemy odwodnień, podesty/konstrukcje, włazy, elementy ochronne oraz pozostałe wyposażenie zakładów chemicznych i spożywczych.
W 1912 roku została opatentowana przez niemieckich inżynierów stal nierdzewna. To materiał, który zrewolucjonizował proces higienicznej produkcji żywności. Elementy wykonane przy jej użyciu są w stanie sprostać najwyższym, surowym standardom higienicznym. Jednocześnie należy pamiętać, że sam materiał nie daje całkowitej gwarancji higieny.
Rozwój mikrobów i bakterii może nastąpić w każdym miejscu, w którym gromadzą się organiczne pozostałości po procesach produkcji żywności.


Zastosowanie materiałów higienicznych stanowi zaledwie część starań o zapewnienie bezpieczeństwa żywności na linii produkcyjnej. Drugim, istotnym elementem jest sposób, w jaki poszczególne elementy są z tego materiału wykonane.
Dla osiągnięcia zadowalającej jakości produktu, spełniającego najwyższe standardy higieniczne, konieczne jest wdrożenie najlepszych praktyk w zakresie higieny już na etapie projektowania. Szczególnie istotną jest znajomość wymagań obowiązujących w tym sektorze. Dlatego na przykład ATT udostępnia bezpłatny dostęp do plików revit, stworzonych z myślą o łatwym i precyzyjnym dostosowaniu produktów higienicznych do środowiska projektowego. Dotyczy to zarówno projektantów, jak i architektów, często we współpracy z mikrobiologami, czy technologami żywności.


Projektowanie systemów odwadniających posadzki, to bardzo szeroki temat, który częściowo opisaliśmy w Roczniku EHEDG 2017/2018. Higieniczność jest priorytetem w produkcji wysokiej jakości odwodnień dla zakładów przetwórstwa spożywczego. Natomiast projektowanie i wykończenie produktu skierowane są na ograniczenie przestrzeni sprzyjających gromadzeniu się bakterii oraz łatwości i skuteczności ich czyszczenia. Aby zminimalizować ilość spawów, odpływy powinny być wytwarzane z wykorzystaniem głęboko tłoczonych elementów, które niejako automatycznie eliminują ostre narożniki.

EHEDG i jego członkowie
Siłą EHEDG są jego członkowie, w skład których wchodzą zarówno producenci żywności, wytwórcy technologii jak i instytucje naukowe, czy wyższe uczelnie.
Z radością powitaliśmy w polskich strukturach stowarzyszenia firmy: ekspertów w zakresie procesów mycia i dezynfekcji zakładów spożywczych – Diversey, Ecolab oraz producenta posadzek – Stonhard. Obecnie trwają rozmowy z firmami z branży konstrukcyjnej i rybnej, bardzo liczymy na ich uczestnictwo w organizacji.


Kontakt dla zainteresowanych członkostwem w Polsce: ehedg@att.eu

Misja
Zwiększanie świadomości dotyczącej zachowania surowych standardów higienicznych w projektowaniu, dostarczanie opracowań i rozwiązań. Tworzenie platformy do popularyzacji naszej wiedzy oraz ułatwianie nawiązywania kontaktów między firmami na całym świecie.

Oferta
członkostwo w aktywnej międzynarodowej sieci;
wytyczne w postaci profesjonalnych opracowań obejmujących wiele branż;
szkolenie branżowe i dla środowisk akademickich;
certyfikacja zgodnie z normami tworzonymi na podstawie wyników najnowszych badań i nowoczesnych technologii.

Korzyści
Dostęp do bogatej wiedzy i doświadczenia w zakresie higienicznego projektowania.
Akces do międzynarodowej sieci firm.
Możliwość współpracy z ekspertami w Twojej branży.
Pozycjonowanie firmy na arenie międzynarodowej.
Oszczędność środków dzięki zwiększeniu efektywności produkcji/świadczenia usług.

Jesteśmy już w wielu miejscach na świecie:


Jeżeli nie jest Ci obojętne bezpieczeństwo wytwarzania żywności, przystąp do naszego stowarzyszenia, zostań jego członkiem.

Linki:
www.ehedg.org
https://att.eu/ehedg-poland/

Jędrzej Gajda,
Dyrektor ds. Sprzedaży Krajowej

Publikacja jest chroniona prawem autorskim.
Przedruk tylko za pisemną zgodą wydawcy serwisu.

Udostępnij