Strefa PREMIUM

Uzyskaj dostęp do unikatowych treści. 
Usługa jest całkowicie BEZPŁATNA.
Wymagana jest jedynie rejestracja konta w naszym Portalu.

Strefa PREMIUM

Uzyskaj dostęp do unikatowych treści. 
Usługa jest całkowicie BEZPŁATNA.
Wymagana jest jedynie rejestracja konta w naszym Portalu.

10 korzyścize stosowania czystych mikrobiologicznie posadzek żywicznych w zakładach mięsnych

Materiały wykończeniowe stosowane w zakładach z branży mięsnej mają duży wpływ na jakość wytwarzanej w nich żywności. Bezspoinowe posadzki żywiczne, stanowiące wierzchnią warstwę podłogi, pozwalają zachować wysoki poziom higieny, m.in. dzięki temu, że zapobiegają wytwarzaniu się filmu biologicznego i namnażaniu bakterii na ich powierzchni. Jednocześnie, aby skutecznie spełniały swoją rolę, powinny być optymalnie dobrane do specyficznych warunków oraz obciążeń użytkowych.

1. Łatwe utrzymanie w czystości
W zakładach mięsnych, tak jak w całej branży spożywczej, najważniejsze jest przestrzeganie zasad higieny. Zastosowanie bezspoinowych posadzek żywicznych pozwala uzyskać powierzchnię łatwą do zmywania i utrzymywania w czystości. Brak podziałów na posadzce, takich jak np. fugi, ogranicza do minimum liczbę miejsc, w których mogą gromadzić się zanieczyszczenia i rozwijać bakterie. Dotyczy to także zintegrowanych z systemem posadzkowym cokołów na styku posadzki ze ścianą.

2. Wysoki standard higieniczny dzięki rozwiązaniom czystym mikrobiologicznie
Do tych stref w zakładach mięsnych, które mają bezpośredni kontakt z żywnością, przeznaczone są innowacyjne rozwiązania posadzkowe, takie jak czyste mikrobiologicznie poliuretanowo-cementowe posadzki Flowfresh. Zawierają one antybakteryjny dodatek Polygiene® na bazie jonów srebra, który redukuje ilość mikrobów na powierzchni posadzki nawet o 99,9%. Dodatek ten zawarty jest w masie posadzki, dlatego mimo upływu czasu i stopniowego zużywania oraz ścierania warstwy wierzchniej, technologia dezynfekcyjna oparta na cechach srebra jest cały czas aktywna.
Rozwiązanie to zapobiega namnażaniu się drobnoustrojów na powierzchni posadzki i tym samym nie dopuszcza do powstania filmu biologicznego, dzięki czemu ilość mikroorganizmów jest utrzymywana na niskim poziomie, aby mogły one być skutecznie wyeliminowane przez stosowane w zakładzie środki myjące.
Właściwości antybakteryjne systemów posadzkowych Flowfresh zostały zbadane zgodnie ze standardem ISO 22196. O wysokim profilu higienicznym tych posadzek świadczy m.in. certyfikat HACCP International, który stanowi potwierdzenie, że spełniają one najwyższe światowe standardy higieny w przemyśle spożywczym.

3. Odporność chemiczna na typowe dla produkcji mięsa substancje i metody czyszczenia
Stały kontakt z dużymi ilościami czynników występujących w zakładach mięsnych, m.in. tłuszczów czy krwi, mógłby mieć niszczący wpływ na posadzkę niedostosowaną do tego typu warunków, a wszelkie ubytki, spękania czy uszkodzenia podłoża to potencjalne miejsce gromadzenia zabrudzeń i namnażania drobnoustrojów.
Z tego powodu w inwestycjach z branży mięsnej warto stosować systemy posadzkowe, które charakteryzuje wysoka odporność chemiczna, zarówno na substancje organiczne, jak i środki czyszczące stosowane w ramach standardów utrzymania higieny – w przypadku wątpliwości wykonujemy testy.

4. Wysoka odporność na stałe niskie i wysokie temperatury
W zależności od rodzaju działalności, posadzki w zakładach mięsnych powinny być odporne na stałe niskie temperatury (np. w mroźni i chłodni) i stałe wysokie temperatury (np. w strefach obróbki termicznej).
Bardzo ważna jest też wytrzymałość na gwałtowne zmiany warunków w otoczeniu, m.in. podczas czyszczenia pomieszczeń ciepłą wodą lub parą wodną pod ciśnieniem, a także przy otwieraniu drzwi od mroźni lub pieców. Posadzki poliuretanowo-cementowe Flowfresh, przy odpowiednio dobranej grubości systemu, mają znaczny zakres odporności termicznej.

5. Odpowiednia do warunków użytkowania wytrzymałość mechaniczna
W przypadku zakładów mięsnych o dużej skali działalności stosowane w nich posadzki powinny być odporne na intensywne obciążenia mechaniczne związane z miejscowym załadunkiem towarów, intensywnym ruchem wózków transportowych, a także z ruchem pieszym. Do najbardziej wytrzymałych należą systemy posadzkowe na bazie żywic poliuretanowych oraz kruszywa i cementu. Wyróżnia je znaczna odporność na ścieranie (np. wynik < 2000 mg w Teście Tabera, przy zastosowaniu twardego koła H22 o wadze 1000 g przy 1000 cykli, zgodnie z normą PN-EN ISO 5470–1).

6. Posadzka o przeciwpoślizgowej powierzchni w strefach mokrych
W strefach mokrych, np. w pomieszczeniach uboju czy rozbioru mięsa, gdzie występuje zwiększone ryzyko poślizgnięcia i upadku pracowników, wskazane jest stosowanie rozwiązań posadzkowych o zwiększonym stopniu antypoślizgu. Przykładem tego typu systemów są posadzki żywiczne z zasypem piaskiem kwarcowym lub niezwykle twardym, wypalanym boksytem o odpowiednio dobranej frakcji.

7. Połączenie posadzki z systemem odwodnienia
Dla właściwego odprowadzania nieczystości i wody w procesie produkcyjnym, w czasie użytkowania lub czyszczenia posadzki, kluczowy jest prawidłowo zaprojektowany i wykonany system odwodnienia. Spadki w kierunku odpływów punktowych lub liniowych powinny być ukształtowane w betonowym podłożu, a posadzki żywiczne jako cienkowarstwowe powłoki wierzchnie ułatwiają spływ płynów do punktów odbioru. Ponadto wszelkie połączenia, np. z metalowymi ramkami elementów odwodnienia, zabezpiecza się przed przeciekaniem wody pod posadzkę poprzez wykonanie dylatacji i wypełnienie ich elastycznym kitem, np. Flowflex HM marki Flowcrete.

8. Systemowe cokoły na styku posadzki ze ścianą
Dla zachowania najwyższego poziomu higieny szczególne znaczenie ma zabezpieczenie styku posadzki ze ścianą. Jest to newralgiczne miejsce, w którym potencjalnie mogą zbierać się zabrudzenia, a równocześnie jest trudne do umycia. Z tego powodu, zwłaszcza w zakładach mięsnych oraz wszędzie tam, gdzie stosowane jest mycie maszynowe, wykonuje się wyoblone cokoły systemowe, np. z masy żywicznej, zintegrowane z posadzką. Sposób wykonania cokołu powinien być dostosowany do konkretnej sytuacji projektowej, w szczególności, gdy możliwe są wzajemne drgania czy przemieszczenia ściany i posadzki. W miejscach narażonych na pęknięcia stosuje się dylatacje lub uszczelnienia narożników wypełnione wspomnianą wcześniej masą elastyczną Flowflex HM.

9. Niska emisja lotnych związków organicznych DLA JAKOŚCI POWIETRZA
Lotne związki organiczne (LZO) to substancje chemiczne, które mają wymierny wpływ na jakość powietrza w pomieszczeniach, a tym samym – zdrowie i samopoczucie ich użytkowników oraz jakość wytwarzanych w zakładzie mięsnym produktów. Do zakładów produkujących żywność warto wybierać rozwiązania posadzkowe, w przypadku których emisje LZO są na niskim poziomie.
Czyste mikrobiologicznie posadzki z grupy Flowfresh marki Flowcrete posiadają certyfikat Indoor Air Comfort® Gold przyznawany przez organizację Eurofins na podstawie regularnych badań materiałów w laboratoriach oraz audytów w zakładzie produkcyjnym. Oznacza, że spełniają one rygorystyczne wymogi dotyczące jakości powietrza obowiązujące w nowoczesnym budownictwie, tak w Europie, jak i na świecie.

10. Atrakcyjna estetyka posadzek przemysłowych
Posadzki w zakładach przemysłowych powinny przede wszystkim chronić betonowe podłoże przed zniszczeniem pod wpływem obciążeń użytkowych. Warto także zwrócić uwagę na ich estetykę, np. jasne kolory optycznie powiększają pomieszczenia produkcyjne, a zabrudzenia są na nich lepiej widoczne, co ułatwia ich skuteczne usunięcie. Posadzki poliuretanowo-cementowe Flowfresh są dostępne w wielu standardowych kolorach, a poza szarym i ciemnoszarym dostępne są m.in. ciepłe odcienie, takie jak ochra, kremowy, musztardowy, czerwony, a także zielony i niebieski.

Przy wyborze posadzek żywicznych do zakładu mięsnego dobrym rozwiązaniem jest dostosowanie systemów do poszczególnych stref i panujących w nich warunków. Przy przygotowywaniu specyfikacji warto skorzystać ze wsparcia ekspertów w tej dziedzinie, którzy na bazie swojej wiedzy i doświadczenia zaproponują odpowiednie materiały i technologie.

Udostępnij