Strefa PREMIUM
Uzyskaj dostęp do unikatowych treści.
Usługa jest całkowicie BEZPŁATNA.
Wymagana jest jedynie rejestracja konta w naszym Portalu.
Uzyskaj dostęp do unikatowych treści.
Usługa jest całkowicie BEZPŁATNA.
Wymagana jest jedynie rejestracja konta w naszym Portalu.
Uzyskaj dostęp do unikatowych treści.
Usługa jest całkowicie BEZPŁATNA.
Wymagana jest jedynie rejestracja konta w naszym Portalu.
PROGNOZA PRODUKCJI MIĘSA W UE (1)
Według krótkoterminowej prognozy Komisji Europejskiej opublikowanej w marcu br. produkcja drobiu w Unii Europejskiej w 2023 r. prawdopodobnie wyniesie 13,2 mln ton, o 1,1% więcej niż w 2022 r. Wzrost produkcji będzie stymulowany wzmożonym popytem na drób w stosunku do innych, droższych gatunków mięs oraz przewidywaną tendencją do spadku cen energii i pasz z bardzo wysokich poziomów odnotowanych w 2022 r.
Produkcja wieprzowiny w UE w 2023 r. prawdopodobnie wyniesie 21,1 mln ton, o 5,1% mniej niż w 2022 r. Będzie to konsekwencją redukcji pogłowia trzody chlewnej oraz rozprzestrzenianiem się afrykańskiego pomoru świń (ASF).
W 2023 r. w UE produkcja wołowiny może być o 1,6% mniejsza niż w 2022 r. i wynieść 6,6 mln ton, co związane będzie z utrzymującą się spadkowa tendencją w pogłowiu bydła.
TENDENCJE CENOWE w dniach 20–26 marca 2023 r.
Ceny zakupu żywca wieprzowego
Na rynku krajowym w okresie przedświątecznym, na skutek wzmożonego popytu na asortyment wieprzowy, rosły ceny świń rzeźnych w skupie. W dniach 20–26.03.2023 r. zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW kupowały żywiec wieprzowy przeciętnie po 8,53 zł/kg, o 2% drożej niż w poprzednim tygodniu i przed miesiącem. Cena tego żywca była o 27% wyższa niż w analogicznym tygodniu 2022 r.
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
Półtusze wieprzowe sprzedawano średnio po 12,25 zł/kg, o 2% drożej niż tydzień wcześniej oraz o około 1% drożej niż przed miesiącem. Cena tego asortymentu była o 18% wyższa niż przed rokiem.
Ceny zakupu żywca wołowego
W czwartym tygodniu marca br. krajowym dostawcom za bydło rzeźne płacono przeciętnie 10,90 zł/kg, o 2 gr/kg mniej niż w poprzednim tygodniu. Żywiec wołowy był o 2% droższy niż miesiąc wcześniej oraz o 1% droższy niż w analogicznym okresie 2022 r.
Ceny zbytu mięsa wołowego
Zakłady mięsne zbywały kompensowane ćwierćtusze wołowe z buhajków do 2 lat średnio po 21,70 zł/kg, o 9 gr/kg drożej niż w poprzednim tygodniu. Ćwierćtusze wołowe były o około 2% droższe niż przed miesiącem i rokiem.
Ceny zakupu żywca drobiowego
Cena skupu kurcząt brojlerów ukształtowała się na poziomie 5,89 zł/kg, odpowiednio o 1% i 2% wyższym niż tydzień i miesiąc wcześniej. Indyki, tak jak w poprzednim tygodniu, skupowano średnio po 8,92 zł/kg. Cena tego żywca była nieznacznie (o 0,4%) wyższa niż miesiąc wcześniej. Za kaczki brojlery dostawcy uzyskiwali 7,70 zł/kg, podobnie jak w poprzednim tygodniu i przed miesiącem. W odniesieniu do notowań sprzed roku kurczęta brojlery były droższe o 9%, indyki – o 20%, a kaczki brojlery – o 18%.
Ceny zbytu mięsa drobiowego
Zakłady drobiarskie, tak jak w poprzednim tygodniu, zbywały tuszki kurcząt patroszonych z szyjami średnio po 9,33 zł/kg. Cena tego asortymentu była o 1% wyższa niż przed miesiącem, ale o 7% niższa niż przed rokiem. Cena tuszek indyków patroszonych ukształtowała się na poziomie 14,47 zł/kg, o 2% niższym niż w poprzednim tygodniu i przed miesiącem. Jedncześnie tuszki indyków były o 26% droższe niż w analogicznym okresie 2022 r.
(1) Short-term-outlook for EU Agricultural Markets in 2023, Spring 2023, Edition No 35.
źródło: opracowanie Biura Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa