Strefa PREMIUM

Uzyskaj dostęp do unikatowych treści. 
Usługa jest całkowicie BEZPŁATNA.
Wymagana jest jedynie rejestracja konta w naszym Portalu.

Strefa PREMIUM

Uzyskaj dostęp do unikatowych treści. 
Usługa jest całkowicie BEZPŁATNA.
Wymagana jest jedynie rejestracja konta w naszym Portalu.

Notowania – rynek mięsa

TENDENCJE CENOWE w dniach 20-26 lutego 2023 r.

Ceny zakupu żywca wieprzowego
W Unii Europejskiej od końca stycznia br. obserwowany jest wzrost średnich cen żywca wieprzowego. W dniach 20–26.02.2023 r. średnio w UE świnie rzeźne klasy E kupowano po 225,22 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, o 2% drożej niż tydzień wcześniej i o 11% drożej niż przed miesiącem. Był to poziom cen o 66% wyższy niż przed rokiem. Cena żywca wieprzowego tej klasy w Polsce wyrażona w euro ukształtowała się na poziomie 230,78 EUR/100 kg i o 2,5% przewyższała średnią cenę w UE. Niższe niż w Polsce ceny tego żywca odnotowano m.in. w Danii (o 55,50 EUR/100 kg), Niderlandach (o 21,84 EUR/100 kg), Hiszpanii (o 7,26 EUR/100 kg) i Francji (o 3,78 EUR/100 kg), a wyższe m.in. w Niemczech (o 5,22 EUR/100 kg) i na Węgrzech (3,48 EUR/100 kg).
Tendencja wzrostowa cen skupu żywca wieprzowego utrzymywała się również na rynku krajowym. Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w ostatnim tygodniu lutego br. zakłady mięsne kupowały trzodę chlewną przeciętnie po 8,36 zł/kg, o 1% drożej niż w poprzednim tygodniu oraz o 16,5% drożej niż miesiąc wcześniej. Żywiec ten był o 89% droższy niż przed rokiem.

Ceny zbytu mięsa wieprzowego
W ślad za wzrostem cen żywca w skupie drożało mięso w zbycie. Cena półtusz wieprzowych wyniosła przeciętnie 12,17 zł/kg i była o 2% wyższa niż w poprzednim tygodniu oraz o 16% wyższa niż przed miesiącem. W odniesieniu do notowań z analogicznego tygodnia 2022 r. półtusze wieprzowe podrożały o 87,5%.

Ceny zakupu żywca wołowego
W dniach 20–26.02.2023 r. krajowa cena bydła rzeźnego wyniosła 10,73 zł/kg wobec 10,74 zł/kg w poprzednim tygodniu. Żywiec ten był odpowiednio o około 1% oraz 9% droższy niż przed miesiącem i rokiem.

Ceny zbytu mięsa wołowego
W zakładach mięsnych kompensowane ćwierćtusze wołowe z buhajków do 2 lat zbywano średnio po 21,39 zł/kg, o 1% taniej niż tydzień wcześniej. Jednocześnie cena tego asortymentu była o 2% wyższa niż w ostatnim tygodniu stycznia br. oraz o 8% wyższa niż w analogicznym tygodniu 2022 r.

Ceny zakupu żywca drobiowego
W ostatnim tygodniu lutego br. na rynku krajowym cena skupu kurcząt brojlerów ukształtowała się na poziomie 5,78 zł/kg, o 1% wyższym niż tydzień wcześniej oraz o 3% wyższym niż przed miesiącem. Za indyki dostawcom płacono przeciętnie 8,88 zł/kg, o 5 gr/kg mniej niż w poprzednim tygodniu oraz o 2% mniej niż miesiąc wcześniej. Krajowi dostawcy za kaczki brojlery uzyskiwali przeciętnie 7,71 zł/kg, o 6 gr/kg mniej niż w poprzednim tygodniu, ale o 3 gr/kg więcej niż przed miesiącem. W odniesieniu do notowań sprzed roku cena kurcząt brojlerów była wyższa o 25%, indyków – o 30%, a kaczek brojlerów – o 24%.

Ceny zbytu mięsa drobiowego
Zakłady drobiarskie zbywały tuszki kurcząt patroszonych średnio po 9,22 zł/kg, o 2% drożej niż tydzień wcześniej oraz o 12% drożej niż przed miesiącem. Cena tuszek kurcząt była wyższa niż przed rokiem o 13%. Tuszki indyków sprzedawano po 14,77 zł/kg, o 4% taniej niż w poprzednim tygodniu oraz o 3% taniej niż przed miesiącem. W porównaniu do cen uzyskiwanych przed rokiem tuszki indyków podrożały o 22%.

źródło: opracowanie Biura Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa

Udostępnij