Strefa PREMIUM

Uzyskaj dostęp do unikatowych treści. 
Usługa jest całkowicie BEZPŁATNA.
Wymagana jest jedynie rejestracja konta w naszym Portalu.

Strefa PREMIUM

Uzyskaj dostęp do unikatowych treści. 
Usługa jest całkowicie BEZPŁATNA.
Wymagana jest jedynie rejestracja konta w naszym Portalu.

Notowania – rynek mięsa

TENDENCJE CENOWE w dniach 10–16 kwietnia 2023 r.

Ceny zakupu żywca wieprzowego
Na rynku unijnym od końca stycznia br. utrzymuje się systematyczny wzrost średnich cen skupu żywca wieprzowego. Według danych Komisji Europejskiej w dniach 10–16.04.2023 r. świnie rzeźne klasy E średnio w UE skupowano po 237,68 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej wobec 236,97 EUR/100 kg tydzień wcześniej. Był to poziom cen o 3% wyższy niż przed miesiącem oraz o 24% wyższy niż przed rokiem. Cena żywca tej klasy w Polsce wyniosła 246,35 EUR/100 kg i była o 8,67 EUR/100 kg wyższa niż średnio w UE.
Taniej niż w Polsce za świnie rzeźne tej klasy płacono m.in. w: Niemczech (o 3,16 EUR/100 kg), Niderlandach (o 32,44 EUR/100 kg) i Danii (o 49,33 EUR/100 kg), a nieco drożej (o 0,70 EUR/100 kg) – w Hiszpanii.
W Polsce, po stagnacji w cenach skupu żywca wieprzowego w tygodniu przedświątecznym, nastąpił ich ponowny wzrost. W dniach 10–16.04.2023 r. (dane ZSRIR MRiRW) dostawcy za świnie rzeźne uzyskiwali przeciętnie 8,78 zł/kg, o 2% więcej niż w poprzednim tygodniu i o 5% więcej niż przed miesiącem. Cena tego żywca była o 30% wyższa niż przed rokiem.

Ceny zbytu mięsa wieprzowego
Półtusze wieprzowe sprzedawano średnio po 12,57 zł/kg, nieco (o 0,5%) drożej niż na początku kwietnia br. oraz o 4% drożej niż przed miesiącem. Cena półtusz była o 26% wyższa niż w analogicznym okresie 2022 r.

Ceny zakupu żywca wołowego
W drugim tygodniu kwietnia br. cena zakupu bydła rzeźnego ukształtowała się na poziomie 10,62 zł/kg, o 4 gr/kg niższym niż tydzień wcześniej. Jednocześnie żywiec wołowy był o 3% tańszy niż przed miesiącem oraz o 6% tańszy niż przed rokiem.

Ceny zbytu mięsa wołowego
Zakłady mięsne zbywały ćwierćtusze wołowe kompensowane z buhajków do 2 lat przeciętnie po 21,43 zł/kg, o 0,5% taniej niż w tygodniu przedświątecznym oraz o 1% taniej niż przed miesiącem. Cena tego asortymentu była również o 5% niższa niż w analogicznym tygodniu 2022 r.

Ceny zakupu żywca drobiowego
W drugim tygodniu kwietnia br. zmiany cen skupu monitorowanych gatunków żywca drobiowego były różnokierunkowe. Kurczęta brojlery skupowano przeciętnie po 5,78 zł/kg, o 2% taniej niż tydzień wcześniej oraz o 1% taniej niż przed miesiącem. Cena kaczek brojlerów wyniosła średnio 7,71 zł/kg wobec 7,72 zł/kg w poprzednim tygodniu oraz 7,70 zł/kg miesiąc wcześniej. Za indyki krajowi dostawcy uzyskiwali 8,93 zł/kg, o 4 gr/kg więcej niż tydzień wcześniej oraz o 1 gr/kg więcej niż przed miesiącem. W odniesieniu do cen sprzed roku kurczęta brojlery były o 4% tańsze, a kaczki brojlery i indyki odpowiednio o 12% i 9% droższe.

Ceny zbytu mięsa drobiowego
Zakłady drobiarskie zbywały tuszki kurcząt patroszonych z szyjami średnio po 9,06 zł/kg, o 1% drożej niż w poprzednim tygodniu, ale o 3% taniej niż przed miesiącem. Cena tuszek indyków patroszonych w ciągu tygodnia uległa obniżeniu o 2%, do 15,32 zł/kg. Był to jednak poziom cen o 3% wyższy niż przed miesiącem oraz o 14% wyższy niż przed rokiem.

źródło: opracowanie Biura Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa

Udostępnij