Strefa PREMIUM

Uzyskaj dostęp do unikatowych treści. 
Usługa jest całkowicie BEZPŁATNA.
Wymagana jest jedynie rejestracja konta w naszym Portalu.

Strefa PREMIUM

Uzyskaj dostęp do unikatowych treści. 
Usługa jest całkowicie BEZPŁATNA.
Wymagana jest jedynie rejestracja konta w naszym Portalu.

Nasza recepta na sukces to innowacja!

Intertek to firma działająca w sektorze testowania, inspekcji i certyfikacji żywności, zajmująca czołową pozycję w badaniach laboratoryjnych dla branży mięsnej. Z naszego przeszło 20-letniego doświadczenia na polskim rynku, wiemy jak ciężko jest uzyskać doskonałą jakość produktu przy jednoczesnej redukcji kosztów prowadzenia badań.

Z Guglielmo Molteni – managerem firmy Intertek rozmawia Karolina Szlapańska

Trylemat badań laboratoryjnych: tanio, szybko i dobrze. Jakie rozwiązanie proponuje firma Intertek?
Firma Intertek proponuje rozwiązanie powszechnego trylematu poprzez oferowanie usług w zakresie zrównoważonego rozwoju, które są podstawą globalnej działalności firmy od ponad 100 lat. Nasi klienci ufają nam, i wiedzą, że zapewniając im jakość, bezpieczeństwo i zrównoważony rozwój w ich firmach w całym łańcuchu wartości, chronimy ich marki i pomagamy im uzyskać przewagę konkurencyjną.

Dobrze, ale każdy ostatnio mówi o zrównoważonym rozwoju. Czym propozycja firmy Intertek wyróżnia się z perspektywy klienta z branży mięsnej?
Nasza recepta na sukces to innowacja i oferta nowych zrównoważonych i szybkich metod analitycznych. Udało nam się wprowadzić nowe, bardziej efektywne i z tego powodu ekonomiczne metody badań w zakładach produkcyjnych mięsa i drobiu. Mówimy tu na przykład o metodach badań mikrobiologicznych płytkami PetrifilmTM, które od roku są w ofercie akredytowanych usług laboratoryjnych firmy Intertek.

Ciekawa nazwa, ale czy oszczędności wynikające z wprowadzenia nowej metody są w jakikolwiek sposób policzalne?
Oczywiście. Weźmy taki przykład jak generowanie odpadów. Jeżeli do przeprowadzenia mamy analizy w kierunku oznaczania liczby Enterobacteriaceae w 100 próbkach, to do każdej próbki potrzebujemy 2 płytek PetrifilmTM EB. Te płytki są wyjątkowo cienkie i po zakończeniu badania tych 100 próbek i wrzuceniu ich do worka na odpady, okaże się, że tylko 10% objętości worka zostało wykorzystane. Gdybyśmy te same 100 próbek zbadali metodą referencyjną zgodną z ISO, to płytki Petriego do tego wykorzystane zajmą co najmniej 70% objętości worka. Dodatkowo w pierwszym przypadku po 24 godzinach kończymy badanie i wystawiamy raport z badań do pobrania z naszego portalu dla klienta. W przypadku metody referencyjnej, koniecznie należy wykonać potwierdzenia i identyfikację, a więc cały proces zakończy się dopiero po 72 godzinach. Generując przy tym kolejne odpady. Podsumowując, zbadanie 100 próbek metodą ISO generuje odpady o objętości 60L, dla metody alternatywnej odpady to tylko 6L objętości. Dzięki nowej metodzie udaje się zaoszczędzić również wodę i prąd. Każda płytka zawiera już kompletne podłoże, gotowe od razu do użycia. Nie ma potrzeby tak jak w przypadku metod ISO, przygotowywać podłóż z wykorzystaniem wody i prądu. Dla 100 analizowanych próbek zaoszczędzimy 10 litrów wody. Może się wydawać, że nie jest to dużo, ale gdy każdego dnia zbadamy łącznie 1000 próbek, jest to oszczędność na poziomie 100 litrów.

Świętnie, ale jak się to przekłada na oszczędność dla producenta sektora mięsnego?
Oprócz niższej ceny samego badania wynikającej ze zmniejszenia kosztów przeprowadzenia badań, firma produkcyjna sektora mięsnego skraca również czas oczekiwania na wyniki badań. Większość metod PetrifilmTM poszczególnych drobnoustrojów jest krótsza w czasie w porównaniu do metod referencyjnych. Nie wymaga też dodatkowych potwierdzeń. Wiemy, że czas jest tą druga częścią składową trylematu, a jeżeli klient ma do wyboru 2 metody, z których jedna trwa 24 godziny, a druga 72 godziny, to wybierze tę krótszą. Każdy produkt ma określony czas przydatności do spożycia, liczony od momentu wyprodukowania. Im dłużej przebywa w magazynach, czy w chłodniach u producenta, tym krócej dostępny jest na sklepowych pólkach i generuje większe koszty przechowywania.
Obecnie proponujemy naszym klientom głownie 3 akredytowane metody badań mikrobiologicznych z wykorzystaniem płytek PetrifilmTM. Rok temu byliśmy ciekawi czy proponowane przez nas rozwiązanie zostanie zaakceptowane i jak duże zainteresowanie będzie ze strony naszych klientów. Po 12 miesiącach obecności tej metody w naszej ofercie wiemy, że był to dobry ruch. Niedługo nasze portfolio poszerzy się o kolejne metody i pracujemy z działem R&D producenta za oceanem, aby w znaczący sposób zautomatyzować te metody w celu znalezienia dalszych korzyści dla naszych klientów z branży mięsnej.

Intertek zrównoważone metody PetrifilmTM wykorzystuje dla oznaczeń ilościowych. A co w przypadku oznaczania bakterii Salmonella spp. oraz Listeria monocytogenes?
Dla tych metod również udało nam się znaleźć świetne rozwiązanie. Doskonale zdajemy sobie sprawę, że każdy producent żywności w Polsce musi udowodnić, że jego produkty są bezpieczne i nie stanowią zagrożenia dla zdrowia konsumentów. Niestety, metody referencyjne oznaczania bakterii Salmonella spp. oraz Listeria monocytogenes są bardzo czasochłonne i generują dodatkowe koszty. W naszym laboratorium Intertek wprowadziliśmy zatem metodę molekularną metodę LAMP oraz metodę ELISA.
LAMP to skrót z j. ang.: Loop-Mediated Isothermal Amplification. Jest to nowatorska technika molekularna polegająca na powieleniu wybranych fragmentów DNA patogenów w określonych warunkach. Odczyt wyniku w tej metodzie związany jest z pomiarem bioluminescencji.
Co najważniejsze pomiar ten jest odporny na działanie matrycy. To znaczy, że rodzaj badanego produktu nie ma wpływu na wynik. W przypadku próbek mięsa surowego badanego pod kątem obecności Salmonella spp. wyniki mamy już po 12 godzinach od momentu rozpoczęcia badania. Więc jeśli dziś dokonujemy rozbioru mięsa, natychmiast laboratorium Intertek pobiera próbki, a na drugi dzień mamy już wynik, zwalniamy wtedy towar i zaczynamy zarabiać.
W przypadku metody referencyjnej zgodnej z normą ISO, czas potrzebny na zbadanie próbki negatywnej to aż 72 godziny. Jeżeli po tym czasie okaże się, że jest podejrzenie wystąpienia patogenu, potrzeba kolejnych godzin, aby potwierdzić i zidentyfikować w pełni drobnoustrój. Generuje to kolejne koszty związane z odpadami, ściekami i zużyciem energii, a to powoduje wzrost ceny takiej metody. ELISA natomiast jest metodą, która w Polsce kojarzona jest z oznaczaniem alergenów w żywności. W laboratorium Intertek, metoda ta została akredytowana dla oznaczania bakterii Salmonella spp. oraz Listeria spp. Wyniki dla tych patogenów dla próbek negatywnych otrzymujemy po 48 godzinach. Jest to szybciej niż w przypadku klasycznych metod ISO i do tego metody ELISA jest najbardziej ekonomiczną metodą.

No dobrze, ale jest jeszcze ostatnia kwestia i w sumie najważniejsza, czyli jakość i uznanie wyników badań laboratoryjnych. Czy te zrównoważone metody posiadają również pozytywną opinię jednostek nadzorujących w kraju i zagranicą?
Owszem, posiadają. Wybierając nowe metody do wdrożenia w laboratorium Intertek sprawdzamy, czy spełniają one warunki jednostek nadzoru krajowego i międzynarodowego.
W tym wypadku metoda PetrifilmTM wykorzystywana do oznaczania ogólnej liczby drobnoustrojów oraz do oznaczania bakterii z rodziny Enterobacteriaceae uzyskała pozytywną opinię Państwowego Instytutu Weterynaryjnego – Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach. Podobnie jak metoda LAMP i ELISA do oznaczania bakterii Salmonella spp. oraz Listeria monocytogenes.

Udostępnij