Strefa PREMIUM

Uzyskaj dostęp do unikatowych treści. 
Usługa jest całkowicie BEZPŁATNA.
Wymagana jest jedynie rejestracja konta w naszym Portalu.

Strefa PREMIUM

Uzyskaj dostęp do unikatowych treści. 
Usługa jest całkowicie BEZPŁATNA.
Wymagana jest jedynie rejestracja konta w naszym Portalu.

Jakość produkowanej tektury determinuje estetykę, funkcjonalność i trwałość opakowania

Z Markiem Jarmuszczakiem Dyrektorem Działu Rozwoju w firmie TFP Sp. z o.o. rozmawia Małgorzata Martini

Firma TFP Sp. z o.o. specjalizuje się w produkcji tektury i opakowań z niej. Od kiedy firma dostarcza swoje wyroby dla branży mięsnej?
Nasza firma produkuje tekturę falistą i opakowania już od ponad 30 lat. W tym czasie udało nam się pozyskać niezbędne doświadczenie w tworzeniu opakowań najwyższej jakości dla przeróżnych branż, takich jak branża meblarska, FMCG, elektronika, e-commerce i wiele innych, a wśród nich również producenci szeroko pojętej branży mięsnej, dla których dostarczmy opakowania zbiorcze do dystrybucji produktów wędliniarskich, ale także opakowania transportowe dla producentów drobiu. W tej materii zdobywamy klientów już blisko 10 lat, co pozwala nam na ciągłe doskonalenie oferowanych wyrobów, aby maksymalnie dopasować je do aktualnych wymagań naszych odbiorców.

Jakie są rodzaje tektury falistej i jej najważniejsze zastosowania w opakowaniach dla przemysłu mięsnego?
Do produkcji opakowań do przemysłu mięsnego stosujemy praktycznie wszystkie typy surowców w ramach tektury falistej i tektury litej.
Konkretny surowiec, każdorazowo dobierany jest z uwzględnieniem szczegółowych wymagań danego produktu takich jak: typ produktu, czy jest surowy czy mrożony, warunki obciążeniowe, sposób przechowywania, metoda pakowania itp. W tym zakresie mamy szereg doświadczeń i gotowych rozwiązań.

Czym wyróżniają się produkowane przez Was opakowania dla przetwórstwa mięsnego, jakie najważniejsze role muszą spełniać?
Stworzenie odpowiedniego połączenia wytrzymałej konstrukcji opakowania wraz z optymalnym doborem surowców nie jest łatwym zadaniem w odniesieniu do opakowań dla branży mięsnej. Przede wszystkim mamy tu zazwyczaj do czynienia ze znaczną masą produktu w projektowanym opakowaniu, co wymaga zastosowania bardzo wytrzymałych typów konstrukcji opakowań. Kolejnym czynnikiem jest wilgotność oraz temperatura przechowywania i transportu tychże produktów. Ważny jest tu nie tylko sam poziom temperatur, ale także fakt, iż podczas całego procesu logistycznego, warunki te ulegają cyklicznym zmianom. Z tego względu należy zwrócić szczególną uwagę na dobór surowców do produkcji tektury pod tej kategorii opakowania. Dopiero takie optymalne połączenie konstrukcji i materiałów opakowania, zapewni spełnienie wymagań naszych odbiorców.

Czy wasze produkty są w pełni recyklingowane? Są typowo jednorazowymi opakowaniami czy może nadają się do wielokrotnego użytku?
Ponieważ opakowania w tym segmencie są wykorzystywane jako opakowania bezzwrotne, stosowane przez nas surowce do produkcji tektury, jak również oferowane technologie nadruku, pozwalają na właściwy recykling opakowań. Zatem myślę, że z powodzeniem spełniają ekologiczne oczekiwania konsumentów. W procesie druku opakowań w technice fleksograficznej, offsetowej jak również cyfrowej, nie stosujemy farb rozpuszczalnikowych, a jedynie farby na bazie wody, co również jest istotnym aspektem ekologicznym.

Czy opakowania tekturowe spełniają warunki związane z bezpieczeństwem żywności?
Zazwyczaj nie są to opakowania jednostkowe, a zbiorcze i jako takie z powodzeniem spełniają wymagania w zakresie bezpieczeństwa żywności. Ponadto w odniesieniu do opakowań z tektury litej i opcjonalnym nadrukiem offsetowym, nasza firma spełnia rygorystyczne wymagania, potwierdzone certyfikatem zgodności z normą BRC Packaging.

A co z formą projektowania opakowań tekturowych – jakie trendy są zauważalne i czy taki rodzaj opakowania jest wygodny dla klienta?
Jest to szczególnie wymagający dla nas aspekt procesu tworzenia opakowania dla branży mięsnej. Obserwowane wymagania rynku, szczególnie dla opakowań pełniących nie tylko funkcję transportową, ale i ekspozycyjną (opakowania SRP), kierują nas w stronę minimalizacji udziału materiału w opakowaniu. Podyktowane jest to przede wszystkim oczywistymi względami marketingowymi, aby poprawić ekspozycję produktu na półce. Prowadzi to do konieczności ciągłego poszukiwania równowagi pomiędzy tymi oczekiwaniami, a zapewnieniem bezpieczeństwa produktu.

Czy grafika na opakowaniach tekturowych odgrywa dużą rolę i czy jest to skuteczne narzędzie marketingowe? Jakie rodzaje nadruków są w Państwa ofercie?
Jedną z podstawowych funkcji opakowania, obok funkcji transportowej jest funkcja marketingowa i informacyjna. Znaczenie funkcji marketingowej staje się szczególnie ważne, w przypadku, gdy opakowanie ma trafić wraz z produktem bezpośrednio na półkę sklepową jako opakowania typu SRP. Oczywiście wszystkie wspomniane powyżej funkcje są realizowane poprzez umieszczenie na opakowaniu specjalnie zaprojektowanej szaty graficznej. Różnorodne efekty nadruku możemy uzyskiwać poprzez zastosowanie jednej z dostępnych technik druku: fleksograficznego, offsetowego lub coraz powszechniej stosowanego, druku cyfrowego.

Jakie są główne zalety opakowań tekturowych dla branży mięsnej?
Opakowania dla tej branży muszą spełniać szczególne wymagania producentów i konsumentów. Produkt musi być w nich przede wszystkim bezpieczny, a samo opakowanie nie może negatywnie wpływać na jego przydatność do spożycia. Dodatkowo opakowania do mięs i drobiu muszą nadawać się do przechowywania w niskich temperaturach i wysokiej wilgotności. Coraz więcej konsumentów oczekuje, że opakowania oferowane przez producentów będą nadawać się do recyklingu. Myślę, że opakowania z tektury falistej w większości przypadków, doskonale wpisują się w te oczekiwania. Ponadto dzięki niskiej masie własnej, ograniczają koszty transportu, a fakt ich recyklingowalności umożliwia rezygnację z konieczności organizowania gospodarki opakowaniami zwrotnymi, a to przekłada się na eliminację znaczących kosztów logistycznych.

www.tfp.com.pl

Udostępnij