Strefa PREMIUM

Uzyskaj dostęp do unikatowych treści. 
Usługa jest całkowicie BEZPŁATNA.
Wymagana jest jedynie rejestracja konta w naszym Portalu.

Strefa PREMIUM

Uzyskaj dostęp do unikatowych treści. 
Usługa jest całkowicie BEZPŁATNA.
Wymagana jest jedynie rejestracja konta w naszym Portalu.

46. certyfikacja w ramach Programu “Doceń polskie” za nami.

Za nami 46. certyfikacja Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. O przyznanie Godła ubiegało się 60 producentów żywności z całego kraju, którzy zgłosili do certyfikacji niemal 140 produktów spożywczych. Jury indywidualnie oceniało smak, wygląd oraz stosunek ceny do jakości każdego ze zgłoszonych do oceny artykułów. Audyt odbył się w dniu 1 lutego w Hotelu Centrum w Sosnowcu.

Było smacznie

Jak zdradza Celina Nierodkiewicz, członek Loży Ekspertów – Było smacznie i różnorodnie. Wśród specjałów, które mieliśmy przyjemność certyfikować w trakcie 46. atestacji programu „Doceń polskie” i tym razem znalazło się wiele propozycji zasługujących na najwyższe wyróżnienie. Ocenialiśmy między innymi wędliny, nabiał, pieczywo, oleje, wyroby garmażeryjne, słodycze, alkohole. Asortyment był bardzo urozmaicony i wyróżniał się wysoką jakością. Mirek Drewniak, przewodniczący Loży Ekspertów zauważa – Certyfikacja „Doceń polskie” pokazała, że wytwórcy żywności stają się coraz bardziej widoczni na rynku, aktywnie promując swoje wyroby. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom współczesnych kupujących poszerzają swoją ofertę o półprodukty i dania gotowe – smaczne, pożywne i łatwe do przygotowania. Konsumenci spędzają coraz mniej czasu w kuchni, dlatego też chętnie sięgają po tego typu propozycje – wystarczy krótka obróbka termiczna i pełnowartościowy posiłek gotowy. Trend ten znalazł odzwierciedlenie w dużej liczbie tego typu produktów biorących udział w certyfikacji. Jak dodaje Wiesław Bober, członek Loży Ekspertów – Tym, co zwróciło moją szczególną uwagę były doskonałej jakości wędliny, znakomite słodycze, pierwszorzędne oleje, świetne ryby. Co istotne, sporo było produktów przygotowywanych według staruch receptur i odwołujących się bezpośrednio do, tak lubianych przez konsumentów tradycyjnych, polskich smaków.

Zwrot w stronę tradycji

Zwrot kupujących w stronę tradycji sprawił, że informacja o tym, że dany produkt został wyprodukowany w Polsce jest bardzo istotna dla większości z nich. W ich ocenie wyroby te są bowiem nie tylko smaczniejsze i bardziej naturalne, ale również wyróżniają się wyższą jakością i to właśnie najczęściej takich propozycji szukają na półkach sklepowych Polacy. Jak dodaje Marek Bielski, organizator Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” – Godło Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” umieszczone na opakowaniach wyróżnionych produktów może w znaczący sposób ułatwić konsumentom dokonywanie wyborów akcentując nie tylko wysoką jakość, ale również polskie pochodzenie produktów. Patriotyzm zakupowy jest jednym z wiodących trendów na polskim rynku, warto o tym pamiętać i w ten właśnie sposób oznaczać swoje propozycje.

Dodatkowe korzyści

Wszystkie produkty biorące udział w 46. certyfikacji Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” zostały poddane bezpłatnej analizie za pomocą FoodScan™ – urządzenia oferowanego przez firmę Foss, służącego do przeprowadzania szybkich i dokładnych analiz produktów spożywczych. Jak wyjaśnia Karolina Szlapańska, współorganizator Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” – Wyniki analiz nie były brane pod uwagę przy ocenie produktów, była to dodatkowa korzyść dla firm uczestniczących w atestacji.


Program promocyjny „Doceń polskie” jest realizowany od 2011 roku. Jego celem jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się specjaliści zawodowo związani z żywnością i technologią żywienia, tworzący Lożę Ekspertów. Wyroby oceniane są przy zastosowaniu dziesięciopunktowej skali ocen. Każdy z członków komisji indywidualnie sprawdza smak i wygląd oraz stosunek jakości artykułu do jego ceny każdego z nich. Certyfikaty zdobywają artykuły spożywcze, które otrzymają określone regulaminem oceny. Wyroby z maksymalną liczbą punktów otrzymują dodatkowo tytuł TOP PRODUKT. Certyfikaty jakości są przyznawane na okres 24 miesięcy. Po upływie jego czasu producent, który nadal chce korzystać ze znaku „Doceń polskie” ponownie zgłasza nagrodzony wcześniej wyrób do oceny. Po uzyskaniu wymaganej regulaminem liczby punktów, ważność Godła zostanie przedłużona na kolejny, dwuletni, okres. Firmy, które zdecydują się na wykup licencji mogą liczyć na bon na bezpłatne konsultacje z Centrum Znakowania Żywności.


www.docenpolskie.pl
www.blog.docenpolskie.pl

Udostępnij