Strefa PREMIUM

Uzyskaj dostęp do unikatowych treści. 
Usługa jest całkowicie BEZPŁATNA.
Wymagana jest jedynie rejestracja konta w naszym Portalu.

Strefa PREMIUM

Uzyskaj dostęp do unikatowych treści. 
Usługa jest całkowicie BEZPŁATNA.
Wymagana jest jedynie rejestracja konta w naszym Portalu.

Jedzenie mięsa pomaga w ochronie przed nadmiernym zmęczeniem czy demencją

W wołowinie, wieprzowinie oraz innych rodzajach mięsa naukowcy znaleźli silne przeciwutleniacze. Liczą na to, że odkrycie będzie można wykorzystać w medycynie i rolnictwie.

Dipeptydy imidazolowe to grupa substancji występujących w dużych ilościach w mięsie i rybach. Związki te produkowane są także w ciele człowieka i zauważano już, że pomagają np. w ochronie przed różnymi dolegliwościami, w tym przed nadmiernym zmęczeniem czy demencją.

Teraz zespół z Osaka Metropolitan University odkrył, że wśród tych substancji najliczniej występują takie, które mają jeden dodatkowy atom tlenu (2-oxo-IDPs). Jednocześnie okazało się, że te właśnie substancje wykazują niezwykle silne działanie przeciwutleniające.

Korzystając z techniki zwanej spektrometrią masową, badacze zauważyli także, że duże ilości tych związków zawiera np. wołowina, wieprzowina, mięso z kurczaka, a także inne rodzaje mięs.

Zdaniem naukowców odkrycie może mieć wiele praktycznych zastosowań. „Mamy nadzieję, że ta metoda badawcza, która umożliwia zaawansowaną analizę 2-oxo-IDPs zostanie zastosowana nie tylko w badaniach z dziedziny podstawowej biologii, ale także w medycynie, rolnictwie i farmaceutyce, dzięki czemu pomoże w ulepszaniu życia ludzi i zapobieganiu chorobom” – mówi prov. Hideshi Ihara, autor pracy opublikowanej w piśmie „Antioxidants”.

Więcej informacji w publikacji źródłowej, pod tym adresem:
https://www.mdpi.com/2076-3921/11/12/2401

źródło:

Marek Matacz
mat/ bar/

Udostępnij